Русия може да продаде своята зенитно-ракетна система С-400 „Триумф“ и на САЩ, ако те искат това. Такова мнение изказа директора на руската компания „Ростех“, произвеждаща системите, Сергей Чемезов, в интервю пред американското издание The Washington Post, предава ТАСС, цитирана от Фокус.

„С-400 не е настъпателна, а отбранителна система. Можем да я продадем и на американците, ако те поискат. От стратегическа гледна точки, няма никакви пречки пред това. И аз не виждам проблеми за Русия от гледна точка на сигурността“, отбеляза Чемезов, отговаряйки на въпрос каква е причината да се продаде С-400 на Турция от стратегическа гледна точка.
Той подчерта, че в „напрегнати политически условия“, страните се опитват да обезпечат сигурността си и затова „търсенето на системи за противоракетна отбрана е голямо“. „много страни искат да си купят такива системи и ние имаме много поръчки. Не казвам, че не се конкурираме с американците, но, според моята информация, нашата система е по-добра“, отбеляза директорът на „Ростех“.

Той напомни, че Русия е подписала споразумение с Турция за доставка на С-400. „Ние вече започнахме производството и трябва да започнем да ги доставяме през 2019 година. Намираме се в процес на преговори и със Саудитска Арабия, но засега там няма конкретно решение“, поясни Чемезов, като отказа да назове другите страни, заинтересовани в руските ЗРК.
ТАСС припомня, че системата „Триумф“ е приета на въоръжение в Русия през 2007 година. Тя е предназначена за унищожение на авиация, крилати и балистически ракети и е способна да поразява цели в близкия космос, Сега

Тагове: ; ;