«Западът е добър, путинска Русия — враг». Впрочем, според бившия кореспондент на немския телевизионен канал 

 Das Erste и експерт по Русия Габриелe Кроне-Шмалц, подобна гледна точка е «фатална грешка и ще доведе до опасни разногласия», пише  Luzerner Zeitung.

Всъщност, действията на Русия носят само стратегически-отбранителен характер, подчертава авторът.

«И Русия има основания за това, — съгласно е швейцарското издание. — Със своята огромна, обкръжена от потенциални врагове територия Русия е значително по-уязвима от САЩ на своя континент.

Москва вижда заплаха от страна на мащабното разширяване на НАТО, което започна след падането на Берлинската стена».

Именно в тези аспекти се проявява «неспособността на Запада да приеме и уважава позицията на Русия», отбелязва авторът.

Нещо повече, Западът е убеден, че «неговият светоглед в морално отношение е правилен и Русия трябва да изгради демокрация по западен образец».

Авторът обръща внимание върху това, че Русия вече нееднократно е ставала «жертва на експанзионистичната политика и този опит» трябва да се уважава.

За да видим как Москва реагира на инициативите на Запада, насочени към сваляне на напрежението, Габриеле Кроне-Шмалц дори предлага да проведем своеобразен тест: например, да се откажем от системите на ПВО в Полша или да не приемаме в НАТО Украйна и Грузия, независимо от това, че Киев и Тбилиси се стремят към горното.

Западът трябва да спре да провежда своята «политика на демократизация» по отношение на Русия, уверен е бившият кореспондент на немския телевизионен канал  Das Erste и експерт по Русия Габриеле Кроне-Шмалц.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.luzernerzeitung.ch/nachrichten/kultur/nichts-ist-gefaehrlicher-als-das-feindbild;art9643,1196767

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;