Младите комунисти на Великобритания излязоха по улиците на градовете в страната в събота в солидарност с техните другари, подложени на тежки репресии в Украйна, пише британското крайно-ляво издание Morning Star, цитирано от Агенция Фокус.

Младежите се събрали в Лондон, Глазгоу, Единбург и Манчестър, за да протестират срещу „нарушението на политическите и гражданските права на украинците, чрез приемането на закони, забраняващи използването на комунистически символи и идеология“ от киевския режим.

В Манчестър те се събрали около статуята на Фридрих Енгелс, спасена преди да бъде дадена за скрап – една от жертвите на киевската забрана на комунистическите символи.
Протестиращите в Единбург са предали протестна нота в консулството на Украйна в града, но служителите на посолството в Лондон са отказали да приемат писмото до посланика, като вместо това са извикали въоръжена дипломатическа полиция.

Членът на ЦК на Лигата на Младите комунист Робин Талбот каза на протестиращите: „Ние организирахме този ден на действието, защото сме изправени пред смразяваща реалност. Тази реалност е, че нацисто-фашизма се завърна на власт в Украйна“. Той посочи, че на 10 февруари се е навършила 71-ата годишнина от подписването на мирното споразумение в Париж, следвоенно обещание между победилите съюзници за поддържане на мира и демокрацията.
„Великобритания и европейските страни се заклеха никога повече да не позволяват на нацизма да подаде грозната си глава в Европа“, констатира комунистът.

Край статуята Al Pasionaria в Глазгоу, председателят на младежката комунистическа организация Джони Хънтър попита: „И как изпълнява Тереза Мей и британското правителство това обещание през 2018 година? Великобритания, заедно с другите сили от НАТО, изпращат съветници, обучават и предоставят оръжие на украинската армия, която е съставена от нацистки паравоенни организации“.

Фокус

Източник: https://www.morningstaronline.co.uk/article/young-communists-take-britains-streets-solidarity-comrades-facing-repression

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;