12 февруари 2018-Нюз Фронт.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев направи скандално заявление, заплашвайки Армения, че ще вземе столицата Ереван, а също и още територии на Армения, за да ги върне в състава на Азербайджан.

В думите на Алиев звучи не само заплаха, но и до голяма степен може да се открие прилика с подобни заявления правени от президентът на Турция Ердоган, който следва османските си амбиции и спазва заветите на Ататюрк ( в това число и прословутият манифест на Ататюрк, в който се говори именно за «земите на империята»).

 

 

 

По време на конгреса на упраляващата партия » Нов Азербайджан», президентът Алиев разпалено обяви, че Ереван

( столицата на Армения) е политическа и стратегическа цел за Азербайджан.

Такива думи не са за подценяване, още повече когато се правят в такива неспокойни геополитически условия и с такъв радикален замах.

 

» Евреван е наша историческа земя, и ние азербайджанците трябва да се върнем на тези земи, това е наша политическа и стратегическа цел!»- заяви Илхам Алиев.

По време на речта си азербайджанския лидер не спира до тук, а заявява че има териториални претенции по отношение на много исторически райони на Армения, или почти на 80 % от територията на съвременна Армения.

 

Външното министерство на Армения светкавично реагира, определяйки заявлението като глупаво и » демонстриращо расистката същност на управляващия режим в Баку».

Алиев отеляза още в речта си, че има подкрепата на международната общност във въпроса с Нагорни Карабах, добавяйки, че карабахския конфликт трябва да бъде регулиран на основата на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Арменските власти на свой ред, нарекоха заявленията на Алиев, неприемливи.

 

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;