Програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков ще бъде наказан и ще се извини публично заради това, че показа среден пръст на живо в ефира.

Това се казва в официална позиция на генералния директор на медията Константин Каменаров. Повод за нея стана това, че в петък, като водещ на предаването «Още от деня», Кошлуков показа среден пръст срещу един от лидерите на партия «Зелените» и основен участник в екопротестите в защита на Пирин — Борислав Сандов. Така програмният директор демонстрира, че такъв жест е показал и един от протестиращите пред сградата на телевизията, където те изразиха недоволството си от начина, по който тя отразява тези събития.

Сандов се разграничи от този жест и коментира, че това е единична проява, вероятно провокация.

Ето какво заяви Каменаров по този повод:

«БНТ няма да допусне да бъде провокирана или употребявана в какъвто и да е политически или частен икономически интерес. Категоричен съм, че обществената телевизия обективно и професионално отразява всички гледни точки в обществото. Ние имаме конкретни и ясно дефинирани отговорности към нашите зрители и никога не сме се опитвали да скрием или да манипулираме истината.

Няма причина екопротести да се провеждат пред БНТ и да бъдат обиждани журналисти, докато отразяват събитието — най-малкото, защото организаторите и лицата на тези протести са редовни гости в предаванията на националната телевизия.

Относно показването на неприлични жестове в ефир, БНТ категорично не толерира подобно поведение. Водещият на предаването ще бъде наказан и ще се извини публично. БНТ, а и която и да е телевизия, не е страна в обществените спорове и дискусии, а само платформа, в която се чуват позиции. Право на обществото е да бъде информирано и да реши чия гледна точка приема».

Междувременно от партиите «Да, България», «Зелените» и АБВ излязоха с позиция, с която настояха за отстраняването на Кошлуков заради «системното му манипулативно поведение от екрана на обществената медия» и политическо пропагандиране. От партията, създадена от Георги Първанов, призоваха за незабавна реакция от страна на УС на БНТ и СЕМ.

Това е вторият скандал с Емил Кошлуков откакто зае ръководен пост в обществената телевизия. Неотдавна се стигна до протест срещу него, след като екипът на предаването «Денят започва с култура» го обвини в натиск, което предизвика протести срещу него.

Сега активисти заявиха, че всяка вечер ще протестират срещу Кошлкуво пред сградата на БНТ, докато той не подаде оставка. Първата акция беше вчера вечерта.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ;