«Путин провежда изпитания на ново секретно оръжие, — пише  Daily Express. — С пуска на новия руски стелт-изтребител нарастват страховете по повод вероятна война с Русия».

«Новата грозна военна играчка», според изданието, е многофункционалният изтребител от пето поколение Су-57, снабден с «нов комплекс авионика, способен за бърз анализ на бойните ситуации и невероятно мощен радар, който може да определя местонахождението на неземните и въздушни групировки на огромни дистанции преди заплахите да бъдат унищожени от ракети с голям радиус на действие от клас «въздух-въздух» или «въздух-земя».

Москва вече заяви за плановете си да закупи 12 Су-57, които могат да бъдат въведени в експлоатация още в следващата година, се казва в статията.

Според замминистъра на отбраната Юрий Борисов, 10 самолети вече преминават през летни изпитания, при това държавните изпитания от първия етап вече са завършили.

Както съобщава  Daily Express, по време на визитата си в авиозавода в Комсомолск на Амур Борисов е заявил, че по-нататъшните тестове на самолетите ще бъдат интензивни.

«Имахме само един полет. Изглежда всичко е нормално, но разберете, това е комплекс от изпитания, трябва да се лети дълго. Подобни изпитания продължават 2-3 години», цитира изданието думите на Борисов.

 

«Ужасяващият» изтребител е бил демонстриран само няколко часа след излизането на поредния доклад на Мюнхенската конференция за сигурността, отбелязва авторът на статията.

Тази година авторите на доклада предупреждават, че Русия се приближава до «тотална война» с Европа.

В документа, озаглавен «До края и обратно?», се твърди, че неспазването на споразумението за контрола над въоръженията, разполагането на допълнителни сили и напрежението около военните учения повишават риска от «непреднамерено въоръжен сблъсък».

Голямо препятствие за понижаването на напрежението в отношенията между Русия и Запада, според авторите на доклада, е украинската криза, при това решението на Вашингтон да предостави на Киев летално въоръжение, вероятно, «ще циментира» настоящата патова ситуация.

В доклада се говори още за «обстановка на спорна сигурност» в страните от Източна Европа, намиращи се между ЕС и Русия, в същото време програмата «Източно партньорство» «издъхнала», а вероятността от приемането в НАТО на нови членове в близко време не била голяма.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.express.co.uk/news/world/916422/russia-war-europe-vladimir-putin-attackТагове: ; ;