Ще бъдат необходими болезнени компромиси от страна на всички, бе казала Ангела Меркел преди колосалният преговорен процес да съгласува ново правителство на голямата коалиция. Тя беше права. Ето какво спечелиха/загубиха партиите от споразумението.

Германска социалдемократическа партия (ГСДП)

Придобивки: Много от пасажите в коалиционното споразумение носят белега на ГСДП — от оптимистичните фрази за Европа до плановете за бъдещи федерални инвестиции и по-големи разходи за образование. Освен това, в планирания кабинет ГСДП успя да вземе общо шест ресора, включително такива ключови като финансите, външните работи и труда и социалните грижи. Дали това ще бъде достатъчно за членовете на партията в цялата страна, за да одобрят коалиционната сделка, тепърва ще видим.

Загуби: ГСДП трябваше да отстъпи по част от трите основни пункта, които се надяваше да наложи. Първо, лимитите по трудовите договори няма да бъдат премахнати, а само ограничени. Второ, категоричното придвижване към «здравно осигуряване на гражданите» с един стълб и прекратяването на настоящата система с два стълба на обществено и частно здравно осигуряване е под въпрос.

Ще бъдат разработени предложения за обща нова рамка за вноски за обществено и частно осигуряване. Само че решението дали предложенията ще бъдат приложени остава за по-късно. Трето, по-нататъшните стъпки за  облекчаване на процедурите за събиране на семейства на бежанци не са така ясно очертани, както желаеше ГСДП.

БТА

Тагове: ; ; ;