Когато в. «Сънди таймс» написа, че площад Синтагма в Атина е бил залят от възмутени заради действията на правителството граждани, а Би Би Си определи митинга като «най-масовата гръцка демонстрация за името на Македония», правителството не отдаде значимото, а подцени политическите и числени мащаби на тази проява.
Сега след изминалата седмица, кабинетът в Атина се нуждае спешно от една нова пътна карта по въпроса за името на Македония. Въпреки оптимизма за постигане на напредък на преговорите, на който се дава гласност при всеки възможен случай, възникналият първоначално добър климат между външните министри на двете страни и специалния пратеник на ООН в момента е разклатен.

Като допълнение може да се каже, че зад затворените врати на кабинета в предишните дни се прокрадна съгласие, че ако за втори път в рамките на един месец стотици хиляди хора са излезли на протест, тогава преговорите са на път да придобият характера на политическо самоубийство. Решението обаче бе намерено в оспорването на многохилядния митинг.

Възприета бе реториката за малко, незначително участие, като присъствалите бяха изчислени на 140 хиляди. Изказванията на ораторите бяха определени като националистически и крайни.

Външното министерство излезе със съобщение, за да опровергае опитите за отричане на неговата отговорност да преговаря за доброто на отечеството. Спорните изчисления, направени от гръцката полиция за броя на участниците в митинга, бе обоснована «научно» и от Христофорос Вернардакис, който потвърди, че площад Синтагма не би могъл да побере повече от 94 хиляди души.

Твърденията му не бяха изненада! Заключенията са път в една посока, за да може правителството да продължи да се договаря със Скопие и да поддържа висок своя дух.
Тези обаче, които само през последните дни можаха да стигнат до външния министър, вероятно са разбрали, че той бе силно обезпокоен от този митинг. Неговото желание бе да се види, че той действа, но не от името на гръцкия народ.

Така на фона на писанията на «Сънди таймс» и Би Би Си и на обнадеждаващите изказвания, Никос Кодзиас направи още една крачка напред, споменавайки, че «милиони гръцки патриоти са направили своя избор, като не са присъствали на митинга». Това бе първият акт от новия прочит на правителството за тази проява.
Вторият такъв акт бе да се афишира, че преговорите със Скопие продължават неотклонно.

«Те не само продължават, но и се водят още по-интензивно заради косвената подкрепа от страна на повечето хора», казаха правителствени източници.

Но както и да стоят нещата, и това дали преговорите се водят със или без съгласието на гръцкия народ, верен на доктрината «всички национални фронтове на масата» и особено след критиките, отправени по адрес на Матю Нимиц, за това, че било извън неговите компетенции да говори за политиката на Атина, Никос Кодзиас се превръща в абсолютния играч при това договаряне със Скопие.

Преценява се, че той много скоро ще доведе до край своя проект за цялостно споразумение, който смята да представи през февруари по време на символична визита в Скопие, в рамките на която ще кацне и на прекръстеното летище /от «Александър Велики» на «Приятелство»/.
В този смисъл от тук насетне настъпва промяна в реалностите по отношение на срещите между двете страни, на които те ще бъдат представлявани основно от външните министри.

Но и това няма да е съвсем лесно, тъй като дописките в гръцкия печат за название «Горнамакедония» предизвикаха голяма нервност в съседната държава. А тази нервност бе също толкова видима, колкото и изявленията на Никос Кодзиас. Той може би ще направи опит на един следващ етап да внесе успокоение, дори е вероятно да се състои и среща на двамата премиери, разбира се, ако подготвяният договор е дал резултат.
Непотвърдени слухове дори говорят за възможен натиск от гръцка страна върху Скопие, така че там ръководството да бъде представено като по-умерено.

Бурната реакция на министъра на външните работи Никола Димитров сякаш «поразвали супата», по думите на високопоставен правителствен източник и единствено само намесата на самия Зоран Заев би могла да промени климата.

Единственото сигурно нещо е, че все още има много път да се извърви. Външното министерство твърди, че огласеният пакет от идеи, представени от Матю Нимиц, са далеч от достойно решение на въпроса за името. Според документите от този план, възприемането на ново и трайно название на БЮРМ ще е валидно «erga omnes» — за международна и за вътрешна употреба, и то директно ще е обвързано единствено с членството на съседната държава в ЕС.

В предложението си Нимиц не говори за задължителна промяна на конституцията, а само, че двете страни са призовани да препотвърдят, че не нямат териториални претенции или стремежи.

БТА, Н. Лигерос, в. «Прото тема»

Тагове: ; ;