Следващата 2019 година трябва да бъде ключова за шестте страни от Западните Балкани. Това се предвижда в дългоочакваната стратегия за разширяване на Европейския съюз със страните от региона — Македония, Албания, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово.

Това, позовавайки се на източници от Брюксел, съобщиха някои от регионалните медии в очакване на  представянето днес на дългоочаквания документ пред Европейския парламент в Страсбург.
Според информациите, които досега изтекоха от стратегията, наречена «Достоверна перспектива за разширяване на Западните Балкани», новата вълна на разширяване ще бъде през 2025 година.

Но това коя от тях ще се класира за членство през посочения период, ще зависи от онова, което всяка от шестте страни успее да представи като постижение до следващата година. Преобладават прогнозите, че това ще бъдат преди всичко Сърбия и Черна гора, и е по-малко вероятно това да се отнася и за Македония, която в най-добрия случай следващата година би могла да започне преговорите.
Все пак, нещата би трябвало да станат по-ясни след като стратегията бъде оповестена, допълнителни обяснения от първа ръка биха могли да дадат председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който до края на месеца трябва да дойде в Македония, и върховният представител за външната политика и сигурността на Европейския съюз Федерика Могерини, която трябва да пристигне в страната следващия месец.

Междувременно из региона циркулират информации от проектоверсията на документа, за която се очаква, че няма да претърпи големи изменения. Засега се знае, че стратегията се съдържа в десетина страници и е разделена в няколко части.

Първата, която е най-интересна за местната общественост, е, че е зададен срок до края на 2019 г., докогато Македония и Албания би трябвало да започнат присъединителни преговори за членство, разбира се, ако изпълнят условията.
Албания трябва да постигне успех в изпълнението на пет ключови приоритета, включително в текущите реформи в съдебната система. Македония трябва да представи осезаеми резултати в реформите и да реши въпроса за името, цитират медиите част от стратегията.

Що се отнася до приключването на пътя, най-индикативна е частта за Черна гора и Сърбия. Със силна политическа воля, реализация на същински реформи и трайни решения на споровете със съседите, Черна гора и Сърбия трябва да бъдат подготвени за членство до 2025 година. Също така Албания, Босна и Херцеговина, БЮРМ и Косово дотогава трябва да бъдат дълбоко напреднали в преговорите, се казва в стратегията.

Междувременно, според тази времева рамка, през 2021 година Европейската комисия би трябвало да  даде оценка за ефекта от интеграцията върху няколко области като земеделие, кохезионна политика, бюджет… Две години след това би трябвало да приключат присъединителните преговори с Черна гора и Сърбия, и да бъдат отворени тези с Босна и Херцеговина. След това би трябвало да последва период, в който трябва да се проведат процедурите за даване на съгласие на решенията за прием на нови членки и за ратифициране на договорите.

Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи заяви неотдавна, че очаква твърди и недвусмислени послания в рамките на стратегията. Той обясни, че не само Македония, но и страните от региона, с чиито ресорни представители по европейските въпроси е в постоянна комуникация, имат големи очаквания от стратегията за разширяване на ЕС, което както каза, говори за повишения европейски оптимизъм на Балканите.

Република Македония, но и страните от Западните Балкани, може и трябва да бъдат част от решението, а не част от проблема, заяви Османи. Османи смята, че достоверността на европейските перспективи на страните от Западните Балкани не само че помага на самите страни да държат фокуса върху реформите и приближаването към европейските ценности, а представлява и значителна придобивка за целокупната стабилност на Европа.

В тази насока, както обясни вицепремиерът, Македония интензивно се подготвя за използване на всички възможности от председателството на България в Европейския съвет и за историческата среща на върха за разширяване, която трябва да се състои през май в София.
/БТА/ в. «Нова Македония», Скопие

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;