По време на проведената на 8 февруари среща между президента на Украйна Петро Порошенко и председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка Порошенко е призовал австрийския парламент да признае голодомора за геноцид над украинския народ.

Както пише «Зеркало недели», за това е съобщила пресслужбата на украинската държава.

Изданието отбелязва, че събеседниците също са отбелязали важността на укрепването на междупарламентарния диалог между двете страни.

Порошенко е изразил надежда за бързо формиране на групи за дружба с Украйна в Националния съвет на Австрия, отбелязал «солидарността на Австрия в подкрепата на украинските усилия за противодействие на руската агресия».

Соботка  на свой ред оценил положително реформите, които провежда украинската власт.

Страните също обсъдили ситуацията в Донбас и стигнали до съгласие по въпроса за необходимостта от санкции срещу Русия.

Както припомня«Зеркало недели», на 8 февруари президентът на Украйна Петро Порошенко започнал работна визита в Австрия.

По време на визитата е планирано да се обсъдят с президента Ван дер Белен и премиера Себастиян Курц въпросите за по-нататъшното задълбочаване на политическия диалог на висше ниво, на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество между двете държави, развитието на ситуацията в Донбас и укрепването на санкционната политика на ЕС.

Освен Украйна, голодоморът е признат за геноцид от 15 държави, сред които Канада, Полша, Португалия, Грузия, Австралия, Литва, Латвия и Естония.

Още 9 страни са приели резолюция за осъждане на голодомора като престъпление на съветския тоталитарен режим срещу украинския народ, пише изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://zn.ua/WORLD/poroshenko-prizval-avstriyu-priznat-golodomor-aktom-genocida-274758_.htmlТагове: ; ; ; ; ;