Президентът на Русия Владимир Путин проведе в Новосибирск заседание на Съвета по наука и образование, по време на което бяха обсъдени основите задачи и перспективите в развитието на отраслите, ключовите направления в международното научно-техническо сътрудничество, това се съобщава на сайта на Кремъл.

Путин отбеляза, че държавата ще съдейства мощно на най-силните учени и изследователски колективи, чиято дейност носи конкретен практически резултат за държавата.

«В света се случват кардинални технологични промени. Очевидно е, че днес лидер ще стане този, които притежава собствени технологии, знания, компетенции.

Те са най-важният ресурс за развитието, те гарантират суверенитета на страната без всякакво преувеличение.

В науката, както и в другите области, ние трябва да извършим истински пробив.

Трябва веднъж и завинаги да се откажем от подкрепата на неефективността, от остарелите, отживели подходи в организирането на научната дейност.

Без съмнение Русия очаква от науката нови решения, които могат да променят качеството на живот на хората, да дадат мощна динамика в развитието на Русия», каза руският лидер.

Той подчерта също, че науката получава достатъчно средства за развитие: за 17 години в реално изражение финансирането на руската наука е нараснало 3.7 пъти.

Сериозни инвестиции има в развитието на ВУЗ-овете и изследователската инфраструктура.

«Разбира се, че това не е достатъчно. Трябва да се развива базата и в регионите на Русия, там, където науката е развита и има перспективи нейното ефективно използване», отбеляза Путин.

Във връзка с това, уверен е руският лидер, «помощ от страна на държавата трябва да получат най-силните руски учени и изследователски колективи…Ключов принцип за държавната подкрепа е конкретният практически резултат и създаването на глобални конкурентноспособни продукти и ПРОБИВ в технологиите».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;