Космическият туризъм е на път да се превърне в обикновен бизнес, пише Outer Places.

Докато Илон Маск прави планове за космически туризъм, а Ричард Бренсън обещава естрада в космоса, Русия в тази сфера е с едно от най-примамливите предложения: посещение на Международната космическа станция с цел разходка в открития космос.

Пътешествието, обаче, няма да е евтино.

Според главата на компанията «Eнергия» Владимир Солнцев, 10-дневно пребиваване в космоса ще струва около $100 млн.

Изданието отбелязва, че туристите в близко време ще могат да разчитат на бонус, но цената може да бъде намалена за първия желаещ да се отправи в космоса турист, който е толкова смел, че е готов да влезе в ролята на опитно зайче за все още непровеждания вид отдих.
 
Понастоящем «Енергия», която през 1961 година изпрати в космоса първия човек Юрий Гагарин, работи над създаването на модул, в който ще могат да се разположат шестима туристи за извършването на 10-дневно пътешествие.
Според Солнцев, компанията планира още през 2019 година да пусне в орбита модул с висока комфортност, с удобни каюти, две тоалетни, а също с достъп до интернет.
По такъв начин руснаците ще обезпечат туристите с «комфорт — доколкото той може да бъде наличен в космоса», пише изданието.
 Авторът отбелязва, че с нетърпение очаква публикациите в  Instagram на видео и снимки от космоса, направени от туристи, което, според него, ще бъде най-важното събитие от най-доброто космическо приключение, което човек може да си позволи.
Изданието счита, че «Eнергия» ще си сътрудничи с други заинтересовани компании, за да създаде по-подходящи транспортни средства, които ще бъдат разработени с отчитане потребностите на пътниците.
Такава заинтересованост вече е изразил Boeing.

 

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.outerplaces.com/science/item/17692-russia-tourists-iss-space-walks

Тагове: ; ; ; ; ; ;