Канцлерът на Германия Ангела Меркел разчита на успешно разрешаване на спора между Брюксел и Варшава по въпроса за разпределение на квотите за бежанци.
Това тя заяви в събота.
«По въпроса за разпределението на бежанците имаме различия. Трябва да продължим преговорите по този въпрос.
Обзалагам се, че ще намерим солидарно и европейско решение», каза главата на немското правителство в навечерието на визитата в Берлин на премиера на Полша Матеуш Моравецки на 16 февруари.
През есента на 2015 година страните от ЕС приеха решение за разселването по своите територии на 160 хиляди бежанци, които в онзи момент се намираха в Гърция и Италия.
Квотите се разпределяха пропорционално на населението на страните от общността.
Срещу изпълнението на миграционните квоти са не само Полша, но и Унгария, Словакия и Чехия.
«Всички ние, влизайки в ЕС, поехме задължението да спазваме законовите принципи, — отбеляза Меркел. — И ако по този въпрос има някакви въпроси, съмнения или критика, то те следва интензивно да се обсъждат. Затова разчитам, че преговорите между полския премиер и Еврокомисията ще бъдат твърде успешни».
Освен това, германският канцлер коментира приетия неотдавна в Полша закон за наказанието за използване на формулировката «полски лагери на смъртта».
Законът предполага въвеждането на наказателна отговорност за публичното разпространение на идеите за вина на полския народ за престъпленията, извършени от Третия райх.

«Бидейки немци, ние носим своята отговорност за нещата, които са се случили по време на Холокоста и национал-социализма», отбеляза Меркел.

Според нея, за тези концентрационни лагери «носи отговорност Германия» и федералното правителство напълно си дава сметка за това.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;