Президентът на Франция Еманюел Макрон има свои планове за пролетта, пише  Le Parisien. На 23-24 април той заминава за САЩ, а след месец — в Русия. Там ще вземе участие в създаването на платформата за преговори между Русия и Франция, която получи името «Трианонският диалог».

Това ще се случи само два месеца след президентските избори в Русия, на които Путин е безспорен фаворит, отбелязва изданието.

Макрон за първи път ще посети Русия след своето избиране.

Детайли около пътуването Макрон има намерението да обсъди в предстоящия телефонен разговор с Путин, лидерите ще разговорят и по други въпроси, които предизвикват дипломатически спорове.

Основните положения в «Трианонския диалог» са били формулирани, когато руският президент посетил Версай.

Тогава в двореца, който се нарича Големият Трианон, била направена изложба, посветена на Петър Първи.

«Президентът на Франция предложи на Путин да се създаде такъв диалог, за да се говори за нещата извън политиката», поясняват от администрацията на френския президент.

Целта на формата е да се създадат контакти между икономически, културни и бизнес кръгове в тези сфери, които не са под западните санкции.

Темата на първото мероприятие по «Диалога» ще бъде «Градът на бъдещето».

От страна на Франция членове на Координационния съвет на платформата са астронавтът и бивш министър Клоди Ениере, художественият ръководител на балета на Театър Станиславский Лоран Илер, а също главата на

Blablacar Фредерик Мазела и най-крупният френски инвеститор в Русия Патрик Пуяне от Total.

Както се очаква, в телефонния разговор Путин и Макрон ще обсъдят преговорите по сирийския въпрос. Както отбелязва изданието, Франция иска преговорите да бъдат в рамките на ООН, а не между Русия и Турция — както това беше в края на януари в Сочи.

Париж иска от Москва и придвижване по регулирането на украинската криза, пише  Le Parisien.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://m.leparisien.fr/international/un-entretien-macron-poutine-prevu-vendredi-avant-une-visite-en-russie-fin-mai-08-02-2018-7548813.ph

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;