Изданието отбелязва, че това е първото слушане, проведено пряко в ефир извън пределите на Великобритания (в САЩ). В тази връзка представителите на комитета са опровергали съобщението на новинарската интернет-медийната компания BuzzFeed, от което следвало, че комитетът е отхвърлил предложението на ръководителите на социалните мрежи, присъстващи на заседанието, то да бъде преведено в Лондон, уточнявайки, че за слушанията в САЩ са настоявали именно представители на компаниите.

The Guardian съобщава, че на слушанията са присъствали представители на  Facebook и Twitter.

Представителят на Facebook за Европа Саймън Милнер е споделил за усилията на компания за откриването на руснаци, използващи платформата за влияние върху брекзит, уточнявайки, че понастоящем са били открити само тези, чийто съобщения са били платени в рубли.

Милнер заявил, че Facebook има намерение да завърши второ, по-щателно разследване за руското влияние върху брекзита към края на февруари.

Той добавил: «За разлика от изборите в САЩ на нас както и по-рано не са ни предоставяни никакви отчети на разузнаването от властите на Великобритания, в които има предположения, че е била налице пряка намеса на Русия с помощта на  Facebook за референдума за брексит».

Началникът на департамента за глобална политика от компанията Моника Бикерт заявила, че понастоящем се тества опция, която при натискане ще даде възможност да се види статия от водещи средства за масова информация на съответната тема.

На свой ред главата на отдела за връзки с обществеността в Туитър за Великобритания Ник Пикълс заявил, че по техни данни, ролята на представителите на руски агенции за брекзит е незначителна.

Понастоящем компанията е успяла да открие само 49 акаунти, които са поставили 942 туита, които са репостнати 461 пъти, оценени са 637 пъти.

«Не считам, че техническите компании трябва да решават кое е истина и кое не по време на изборите», цитира изданието отговора на Пикълс за по-големите усилия, които трябвало да извърши компанията за отсяването на лъжливите от истинските съобщения.

Изданието съобщава, че този отговор предизвикал недоволството на един от членовете на парламента, който обвинил Туитър в опит да снеме от себе си отговорността.

В изявление пред журналисти сенатор Колинс заявил, че, според него,  Google, Facebook и Twitter

полагат недостатъчно усилия за решаването на проблема с лъжливине съобщения на своите платформи, съобщава The Guardian.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.theguardian.com/media/2018/feb/08/youtube-says-no-evidence-of-russian-interference-in-brexit-vote

Тагове: ; ; ; ; ; ;