Европейският съюз ожесточава тона спрямо Венецуела, където се провали поредният опит за диалог между правителството и опозицията, пише  El País.

Този четвъртък Европейският парламент прие резолюция, която призовава да се включи президентът на Венецуела Николас Мадуро в санкционния списък. Под въведените в края на януари санкции попаднаха седем високопоставени венецуелски чиновници, но сред тях не беше Мадуро.

Както отбелязва изданието, макар резолюцията и да няма задължителна сила, тя показва разочарованието, което цари в ЕС във връзка с  отсъствието на резултати от политически диалог на фона на влошаващата се икономическа и социална ситуация в страната.

Освен призива за въвеждането на допълнителни санкции, резолюцията изразява «решително осъждане» на изгнанието на испанския посланик в Каракас Хесус Силва. При това в самата Испания твърдят, че подкрепят ожесточаването на санкциите, настоявайки, че това трябва да бъде обратим процес в случай на сключване на споразумение между правителството на Венецуела и опозиционните сили в страната.

El País отбелязва: макар да не е за първи път, когато Европейският парламент предупреждава за сложната политическа ситуация във Венецуела, но за първи път прави това с толкова суров тон.
Резолюцията не само приветства вече приетите санкции, предполагащи забрана за влизане в ЕС и замразяване на активите на територията на съюза, но и призовава към тяхното разширяване върху тези, които «носят отговорност за изострянето на кризата в политическата, социалната, икономическата и хуманитарната ситуация» във Венецуела, пише изданието.
Сред отговорните за това, според ЕП, са Мадуро, вицепрезидентът Тарес Ел Айсами, а също членовете на военното командване и правителството, включително роднините.
Брюксел има намерение да приеме «допълнителни икономически и дипломатически мерки», в частност срещу държавната нефтогазова компания на Венецуела  «Петролеос де Венесуeла».
Депутатите от Европарламента призовават Международния наказателен съд да разследва»нарушенията правата на човека от страна на режима във Венецуела».
Както съобщава El País, резолюцията е била приета само няколко часа след като националният съвет на Венецуела е определил 22 април за дата за президентски избори, независимо от това, че правителството и опозицията така и не са подписали споразумението, което включваше и датата, а и гаранциите за тяхното провеждане.
News Front: https://elpais.com/internacional/2018/02/08/actualidad/1518093588_430346.html

Тагове: ; ; ;