Британският министър на външните работи Борис Джонсън призова днес политиците в Бангладеш и Мианма да работят заедно, за да разрешат кризата с бежанците рохинги. Призива той отправи в началото на своя визита в тези две азиатски страни, предаде ДПА.
«Тази предизвикана от хората трагедия може да бъде разрешена с правилна политическа воля, толерантност и сътрудничество между онези, които са замесени», каза Джонсън, който днес следобед пристигна в бангладешката столица Дака.

В Бангладеш британският външен министър ще остане два дни. Той планира да посети утре бежански лагер в югоизточната част на страната, за да се срещне с някои от рохингите, избягали от жестокостите в съседна Миазма.
Близо 690 000 рохинги напуснаха размирния мианмарски щат Ракхайн от август, след като армията на Мианма предприе операция там в отговор на бунтовнически атаки.

От Бангладеш Джонсън ще отиде в Мианма. Там той ще разговаря с лидерката на цивилното правителство Аун Сан Су Чжи, за да обсъдят кризата с рохингите.
«Тежкото състояние на рохингите и страданията, които те понесоха, са една от най-потресаващите хуманитарни трагедии на нашето време», заяви днес британският външен министър.
На среща днес с премиерката на Бангладеш Шейх Хасина Вазед Борис Джонсън подчерта необходимостта от бързо репатриране на бежанците рохинги. Британският министър на външните работи разговаря и с бангладешкия си колега Абул Хасан Махмуд Али.
Това е първата визита на британски външен министър в Бангладеш за последните 10 години, бта

Тагове: ; ; ; ;