Подразделенията със специално предназначение към Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация.

Разузнаване и диверсионна дейност.

Спецназ навлиза дълбоко в тила на врага, събира сведения за въоръжението на противника, унищожавайки неговите укрепени пунктове и комуникации.

Доколкото специален спецназ в миналото не съществувал, то в Афганистан ги наричали Отделни мото-стрелкови батальони.

Днес никой не отрича съществуването на тези войски, но съставът на подразделението както и преди е засекретен.

Броят на спецназа на ГРУ не е известен.

Счита се, че в състава на Въоръжените сили на Русия спецназовците са около 10 хиляди.

Приятно гледане на уникалното видео по-долу.


Офицерът в оставка от спецназа от армията на САЩ Лари Уикърс участва в кратък учебен курс на руския отряд «Алфа».

Американецът счита, че той не би могъл да премине през такива упражнения в САЩ.

Той публикува видео на тема военната подготовка на руския спецназ.

Един от членовете на подразделението «Алфа» към Центъра за спецназ на ФСБ на Русия разказа на американеца за учебния курс на руските силоваци, които задължително преминават през «тренировка за увереност».

«Основната идея се състои в следното: ние искаме да подготвим нашия сътрудник към това, че той ще се намира под огъня. Вероятно ще бъде ранен, вероятно куршумите ще стигнат до бронежилетката му. Докато той стои на крака, той трябва да е в състояние да стреля в отговор бързо и точно», отбеляза руският боец.

Тренировките преминават на близки разстояние с пистолети.

На «границата» преминава човек и от дистанция 3-4 метра започва да стреля по втория, защитен с бронирана жилетка, в областта на гърдите, вторият взема пистолета и стреля в мишената точно в главата на първия.

«Аз разбрах същността на упражненията. Но това е свързано с твърде голям риск, никога не бих препоръчал това. Но разберете, ние сме в Русия, това е тяхната страна и техните правила. В САЩ токова нещо никога не бих направил в живота си, но пак да кажа — ние не сме в САЩ», казва Лари.

Другото упражнение се провежда с голям брой мишени, някои от които символизират граждански лица.

Върху «мишените на лошите момчета» са нарисувани цифри.

Боецът, отвличан от много странични фактори, трябва да стреля по целите, едновременно с това трябва да се изчисли общия сбор числа от попаденията.

Според американския ветеран, тренировката е уникална, защото включва и математически изчисления.

При това стрелбата и смятането се извършват в абсолютна бързина.

«Боецът трябва да е в състояние да взема решение. Математическото събиране моделира тази ситуация, когато боецът трябва да прехвърли концентрацията си от отвличащите фактори обратно и да изпълни задачата», коментира един от членовете на отряд «Алфа».

Упражнението има и по-сложно ниво — редом до мишената се поставят реални живи хора.

«Това е истинско сложно упражнение. За да се избавят от страховете си, спецназовците преминават през тези тренировки. Всяко действие се анализира, т.е. никак не е случайно. Всичко се базира не две неща — откриване на целите и контрол над изстрела от спусъка до попадението, за да не убиеш невинен човек.

Твърде сложно упражнение, очевидно не е за хора със слаби нерви.

По принцип, бих го изпробвал за прилагането му в САЩ, но това наистина е супер трудна тренировка, която реално може да се види само в Русия», резюмира Лари.

Тренировката на руския спецназ попадна в ТОП на сайта  Oddee «най-безумните военни учения в света».

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ;