Американският министър на отбраната Джеймс Матис каза, че според него президентът Доналд Тръмп иска столицата Вашингтон да бъде мястото, където да бъде организиран парад в чест на армията на САЩ, но остави отворена възможността събитието да се проведе другаде, предаде Ройтерс.
Тръмп поиска Пентагонът да проучи възможността за организиране на военен парад, след като беше впечатлен от парада, на който присъства миналата година в Париж за националния празник на Франция.
Но критиците осмяха идеята, настоявайки, че един парад може да струва милиони долари в момент, когато Пентагонът иска по-стабилно финансиране за армията.

Матис каза, че ще представи на Тръмп различни варианти за парада.
«Ще проучим всичко — от големина през участие до разходи. А когато имам ясни варианти, ще ги изпратим на Белия дом и ще отида да ги обсъдим», заяви министърът пред репортери.
Попитан дали мястото също варира, Матис намекна, че засега не е обмислял алтернативи на Вашингтон, но не изключва и други възможности.

«Както разбирам, той иска парадът да е във Вашингтон, окръг Колумбия, но това е добър въпрос. Ще видя какви варианти ще измислим», каза Матис.
В сряда съветът на федералния окръг Колумбия осмя идеята за парад на «Пенсилвания авеню» — 1,9-километровия участък между Капитолия и Белия дом, където се намира и международният хотел на Тръмп.
Вчера Пентагонът каза, че не е сигурно, че районът на Вашингтон ще бъде домакин на парад, поискан от президента в чест на американската армия.
«Не знаем това. Има варианти и ние ще ги проучим, а в крайна сметка президентът ще реши», каза говорителката на Пентагона Дейна Уайт.
Една възможна дата за парад е 11 ноември, когато се навършват 100 години от края на Първата световна война, бта

Тагове: ; ; ; ;