YouTube не намери доказателства за руска намеса в референдума за излизането на Великобритания от ЕС, заяви главата на отдела по въпросите на публичната политика на видеохостинга Джунипер Даунс по време на слушанията в британския парламент в четвъртък във Вашингтон, предаде  The Guardian.

Тя зави следното: компанията «проведе щателно разследване относно референдума за брекзита и не откри доказателства за руска намеса».

Но, както отбелязва изданието, главата на комитета по въпросите на културата, СМИ, спорта и цифровите технологии Деймиън Колинс се е отнесъл скептично към изявлението.

Той настоявал, че компанията следва да излезе извън рамките на платената реклама и да изследва акаунтите, разпространяващи руски източници на информация.

Даунс е обещала, че  YouTube ще проведе по-детайлно разследване, заявявайки, че компанията няма да пожали ресурси за отсяване на лъжливите съобщения и оскърбителни акаунти.

Според нея, с това са заети 10 хиляди човека и компанията ще изхарчи за това десетки милиони долари.

Колинс отбелязал, че видохолдингът е похарчил за целта само 0.1 % от $10 млрд, той сравнил тези действия със «слагането на лепенка върху зееща рана».

Колинс нееднократно разпитвал Даунс за репортажа, публикуван в The Guardian миналата седмица.

В него се съобщава, че основна причина, по която едно или друго видео може да попадне в раздела «Следващо», е само броят гледания, които то събира.

Според Колинс, това се случва, защото алгоритъмът отдава предпочитание на по-екстремалните и санзационни видеа.

В резултат на разследването на изданието следва, че  YouTube препоръчва видеа в подкрепа на Доналд  Тръмп шест пъти по-често, отколкото за неговата съперничка Хилъри Клинтън.

Представителят на  YouTube допълнил, че  Facebook вече е взел мерки по лансиране на авторитетни източници на новини, но добавил, че «публикациите в пресата показват, че там има над какво да се работи»
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.theguardian.com/media/2018/feb/08/youtube-says-no-evidence-of-russian-interference-in-

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;