Кой стои зад новия инцидент в Сирия, какви ще са последствията?

САЩ никога яма да се съгласят с това, че Русия помага на Башар Асад, — това отбелязва военният експерт Виктор Ликтовкин. — Неслучайно държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън в авторската си колонка във вестник

The New York Times неотдавна написа, че женевските преговори могат да доведат до създаването на Сирия, «свободна от Асад и неговото семейство».

Вашингтон постоянно подчертава, че Асад може да остане на власт само в преходния период. Той допълва, че Асад е несъвместим с нова Сирия.

Има и друг момент. САЩ никога няма да се съгласят с това, че Русия помогна на сирийската правителствена армия да победи ИДИЛ.

Именно затова считам, че в Сирия виждаме една след друга провокации.

На 3 февруари свалиха руския самолет Су-25 с пилота Роман Филипов.

Считам, че терористите от «ан-Нусра» са успели да свалят руския самолет, но определена вина имат и руските командири, които са позволили на Филипов да се спусне до височина 4 хиляди метра.

Но това, че в ръцете на джихадистите се е оказал преносим зенитно-ракетен комплекс — без съмнение е работа на САЩ.

През кого е преминала пратката — този въпрос на дадения етап е открит. Но съпричастността на американците към инцидента с руския самолет не предизвиква съмнения.

Към провокациите може да се отнесе и ноемврийският обстрел от миномети на руското посолство в Дамаск.

Тогава САЩ блокираха предложения от Русия проект за изявление за пресата от Съвета за сигурност на ООН, осъждащ атаката на терористите.

Всъщност, днес в Сирия американците използват тази тактика, която използваха срещу руската 40-та армия в Афганистан.

Тя включва в себе си военна помощ за незаконните въоръжени части и подготовка на терористи.

Плюс, както виждаме, и удари по сирийските проправителствени сили — макар и само, за да се  докаже кой е стопанинът в региона.

Ще отговори ли Москва на американците?

Считам, че САЩ могат да се натъкнат на ответен удар. А той няма да им хареса. Русия ще защити сирийските правителствени войски и правителството на Асад от каквито и да са попълзновения на САЩ и техните съюзници в коалицията.

Днешната история с въздушния удар дори може да доведе до това, че в Сирия да се открие нов фронт.

News Front

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;