Американският екс-министър на отбраната Уилям Пери заяви, че съжалява за бомбардировката над Югославия от силите на НАТО през 1999 година.

Пери, които заемеше поста министър на отбраната в периода 1994-1997 години, заяви по време на презентацията на книгата си «Моят път на ръба на ядрената бездна» в Москва, че «това се е случило толкова отдавна, че ми е трудно да мисля за това.

Кога беше това? През 1999-та….Да, съжалявам».

Според него, особено съжаление предизвиквал фактът, че «ние непреднамерено бомбардирахме китайското посолство в същото време.

Съжалявам, че бях в Китай, когато се случи това.

Много неща чух за това…».

Припомняме, че през 1999 година въоръжената битка между албанските сепаратисти от Освободителната армия на Косово и армията и полицията на Сърбия доведе до бомбардировките на Югославия от силите на НАТО.

Бомбардировката на Югославия в онзи момент доведоха до разкол в руската интелигенция.

Русия в онзи момент бе твърде слаба при управлението на Елцин и се отказа от намеса, макар руски войски да бяха изпратени спешно в Сърбия.

Очевидно е имало договорка между Елцин и САЩ, защото руските войски, макар и посрещнати с цветя от сръбския народ — като освободители, скоро след това бяха изтеглени.

И бомбардировките на НАТО започнаха…

Голяма част от руснаците тогава не подкрепиха нито действията на НАТО, нито политиката на Елцин спрямо Сърбия.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;