«Тя има над 5 милиона последователи в  Instagram. Тя е постоянен посетител на седмиците на модата в Париж и Милано. Наричат я «руската Парис Хилтън».
Но 36-годишната Ксения Собчак има нова цел: борба с Владимир Путин за поста президент на Русия», пише
ABC News.
«Моята кампания се нарича «кампания без страх», заяви Собчак във вторник по време на пресконференцията във Вашингтон. — Не се страхувам от Путин, затова ще се явя на изборите и ще му бъда конкуренция».
Както съобщава изданието, кандидатът за президент на Русия тази седмица е на визита в САЩ, докато до изборите остава малко повече от месец.
Собчак разсея подозренията за това, че тя е човек на САЩ.
«Постоянно получавам съобщения за това, че Америка ми плаща, че работя за нея, че съм свързана с ЦРУ….бла-бла-бла, — отбеляза Собчак. — Не работя за Америка, работя за благото на моята страна, но не считам Америка за враг. Тук съм, за да покажа, че тук има хора, които са готови за разговор, за обсъждане на проблемите с цел търсенето на решения. Тук съм, за да заявя, че Русия — това не е Путин».
Възгледите на Собчак са в разрез с посоката, която избра за Русия Путин.
Програмата на Собчак се основава на либерални принципи, тя призовава към сътрудничество не само със САЩ, но и с НАТО и ЕС.
Тя дори е за приватизацията на държавните предприятия и СМИ, а също за реформиране на съдебната система, пише изданието.
 Собчак признава, че практически няма шансове за победа на изборите.
Тя твърди, че е независим кандидат и не е била замесена в корупционни дела, отбелязва  ABC News.
«Аз наистина съм бизнес-лейди, която всичко е постигнала сама. И не бих могла да бъда замесена в корупционни дела с държавата, защото никога не съм имала с нея никаква работа. Всички пари съм спечелила в шоу-бизнеса», заяви Собчак.
Собчак често бива сравнявана с друга «телевизионна звезда, която се кандидатира за президент» — с Доналд Тръмп.
Тя предупреди световните лидери, включително Тръмп, че, ако те позвънят на Путин, за да го поздравят с победата, с това ще «легитимират неговото преизбиране».
Собчак също не се страхува да говори за табутата в Русия, такива като защита правата на ЛГБТ в Русия.
«Аз съм единственият кандидат, който подкрепя сексуалните малцинства в Русия. Аз съм за това те да сключват бракове, докато болшинството хора искат те за това да бъдат изпратени в затвора», каза тя.
Макар Собчак да разбира, че такива възгледи не се поощряват в консервативна Русия, за нея е важно за това да се говори, твърди  ABC News.
«Дори ако не мога да победя сега, считам, че трябва да се говори за либералните ценности, които са много важни за мене — това вече е голямо дело за моята страна, защото те никога не са чували това от политик, от кандидат за президент», отбеляза Ксения Собчак.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://abcnews.go.com/International/meet-russian-presidential-candidate-whos-afraid-putin/story?id=52887767

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;