Сирийските опълченци за провеждали операция срещу «Спящи» клетки на ИДИЛ, когато са били атакувани от авиацията на оглавяваната от САЩ коалиция, заявиха от Министерството на отбраната на Русия.

Операцията се е провеждала в района на бившия нефтопреработвателен завод «Eл Исба» в провинция Дейр ез Зор.

Руското ведомство твърди, че в последните дни в района на градовете Мазлум, Ет Табия и Хшам са зачестили стрелбите срещу сирийските войски.

В търсене на бандитите е било изпратено едно от подразделенията на опълчението.

 «При изпълнение на задачите опълченците са били подложени на внезапен обстрел от миномети и РСЗО, след което по тях е бил нанесен удар от хеликоптери от оглавяваната от САЩ международна коалиция», отбелязва Министерството на отбраната на Русия.
25 опълченци са ранени.
Руското командване заяви още, че заводът «Ел Исба» се намира под контрола на Сирийските демократични сили и американските военни.
От Министерството на отбраната на Русия подчертаха, че една от причините за случилото се е било това, че опълченците не са съгласували своите действия с Русия.
«Инцидентът за пореден път демонстрира това, че истинската цел на продължаващото незаконно нахлуване на САЩ на територията на Сирия е вече не борбата с международната терористична организация ИДИЛ, а завземането и задържането под свой контрол на икономическите активи, принадлежащи само на Сирийската арабска република», заявиха от руското ведомство.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;