Властите в Китай обявиха война на корупцията — сега и на регионално ниво.

СМИ съобщават, че Пекин има намерение да се разправи с триадите — дълбоко законспирираните китайски мафиотски групировки, които се коренят във вековете.

Лидерът на КНР Си Дзинпин провъзгласи мащабна общонационална кампания за тотално изкореняване на корупцията на ниско ниво.

Според китайското ръководство, низовата корупция нанася вреда на авторитета на Комунистическата партия.

И възпрепятства изпълнението на амбициозните обещания на самия Си към 2020 година напълно да изкорени в страната бедността.

В кампанията са въвлечени 30 висши партийни и държавни органи на КНР, провежда се главно на ниво окръзи.

На закрито заседание на Централната комисия за проверка на дисциплината генералният секретар на ЦК на КПК предупреди за сговор между лидерите на триадите и тези местни чиновници, които са потънали във връзки с мафията.

Това, според него, подронва ръководната роля на партията.

Затова, заяви Си Дзинпин, трябва да унищожим и «тигрите» и «мухите» — т.е. не само крупните корупционери в центъра, но и малките по места.

 «Основният антикорупционен лозунг на китайската комунистическа партия е:»Да изметем мръсотията, да унищожим злото».
В публикуваните документи не се казва нищо за намаляване на борбата с «тигрите».
Става дума не за прехвърляне на кампанията на регионално ниво, а за нейното разширяване до всяко населено място.
Сега властите имат намерение да започнат лов на организираните престъпни групировки във всеки окръг, а не само  техните столични покровители», пояснява главният научен сътрудник на Казахстанския институт за стратегически изследвания Константин Сироежкин.
Престъпните групи в Китай обикновено действат на ниво окръг или крупен град, понякога контролират част от някоя провинция, твърди водещият научен сътрудник от Института за Делечния Изток към РАН Василий Кашин.
Търговия с хора, проституция, незаконни хазартни игри, контрабада …- ето какво правят мафиотските структури.
Най-малко търгуват с наркотици.
Широко разпространено е лихварството с грабителски проценти с последващо жестоко изнудване….
«Първото, което можем да вземем от китайците — това е системната и ефективна борба с корупцията. Но системна и ефективна, а не само думи, думи, думи…
Второ, да се възползваме от техния призив — «не се страхувай за изпечеш голямата риба», т.е. да се привлекат към отговорност дори най-важните персони в държавата, ако те наистина са виновни.
Най-накрая, да се даде на всяка такава кампания сериозен възпитателен облик — в Китай умеят да правят това», казват експерти.
 (следва)
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;