България от години е окупирала едно от най-срамните места в Европа — по дял на сенчестата икономика. Средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29.17%, като преди нас от европейските държави е единствено Румъния с 30.1%. Това сочи изследване на Международния валутен фонд (МВФ), което обхваща 158 държави.

Според една от методиките България е първенец по размер на сенческата икономика през 2017 г. сред всички изследвани 31 европейски държави. Нивото на сенчестата икономика средно за ЕС е 17.1%. Непосредствено след нас се нареждат Турция с 27.2%, Хърватска — 26.5%, Румъния — 26.3%. Над средноевропейското ниво са още балтийските държави, Кипър, Малта, Словения, Унгария, Полша, Гърция, Италия и Испания. На другия край на скалата са Швейцария с дял на сивия сектор от 6% и Австрия със 7.1%. Това са и държавите с най-ниска степен на сенческа икономика в цял свят. За САЩ делът е 8.34%, за Китай — 14.67%, докато за Русия се изчислява на 38.42%.

Изследването бе разпространено дни след като премиерът Бойко Борисов се похвали, че България почти е преборила контрабандата на цигари и я е свела до около 6%, докато в страни като Франция делът на нелегалната търговия с тютюневи изделия достигал 23%. Той дори се учуди защо от ЕС му задават въпроси за корупцията у нас. А финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че корупцията била «вестникарско внушение».

Според изследването на МВФ делът на сивия сектор у нас се е движел от 35.13% от БВП през 1991 г. до 20.83% през 2015 г. Със среден дял от 29.17% България попада в една група с голяма част от африканските и латиноамериканските държави — сред Мозамбик, Кения, Южна Африка, Алжир, Колумбия, Бразилия, Мексико, Еквадор, а също така Казахстан и Ямайка.

«Приятелски огън» по тезите на премиера вчера дойде и от редиците на коалиционните партньори — «Обединени патриоти». Депутатът Емил Димитров коментира, че най-тежко е положението със сенчестата икономика при горивата, а целият автомобилен транспорт е в сивия сектор. Според депутата, който е председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата и бивш шеф на Агенция «Митници», делът на сенчестата икономика в земеделието също е огромен. «Няма отрасъл — строителство, земеделие, туризъм, който да не е засегнат от сенчестата икономика. Там трябва да са усилията и на Главната инспекция по труда, и на данъчните органи — да проверяват и да се опитват да ги извадят на светло», смята той.

Изследването на МВФ обхваща 158 държави, като в него се актуализира известната досега статистика и се прилагат нови методики за оценка на сенчестата икономика, които са по-точни и по-надеждни. Сенчестите икономики се оценяват по разликите между доходите и разходите, официалната и реалната работна сила, потреблението на енергия, движението на паричните потоци, търсенето на валута и др.

СЕГА

Тагове: ; ;