«След дълга пауза ЕС отново е готов да обсъжда разширяването на границите си», отбелязва Financial Times.

Както припомня изданието, миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща на шест страни «надеждна перспектива за влизане в ЕС».

Тази седмица Европейската комисия представи стратегията си с разяснения на това обещание, според която някои от страните имат шанс да влязат в ЕС още към 2025 година.

В документа няма място за идеализъм, счита авторът на статията.

Очевидно, че от 2004 година разширяването на ЕС на изток в голяма степен изгуби своя смисъл.

Днес вътре в ЕС се наблюдава умора от разширяването: ръстът на вътрешноевропейската миграция предизвиква негодуванието на избирателите, а чиновниците се съмняват в способността на ЕС да се занимават с нещо друго, освен с насъщните си икономически проблеми.

«Независимо от това включването на посткомунистическия изток в ЕС остава един от най-великите му достижения. И до днес е от интерес за всички страни да превърнат влизането в ЕС в реална перспектива за Балканските страни, в които много хора са склони да се съмняват в искреността на ЕС след толкова години очакване на прага», твърди изданието.

Един от аргументите в полза на влизането на Балканските страни в ЕС е, според автора, тяхното географско положение: те са обкръжени от членове на ЕС.

Тяхната с тежък труд извоювана стабилност след конфликтите през 90-те години също не бива да се изхвърля от сметките, продължава авторът.

За ЕС е важен техният контрол върху миграцията.

Както се отбелязва в статията, обещанието за членство в ЕС за балканските правителства през цялото време беше стимул за вземането на трудни решения.
Например, Сърбия направи сериозни отстъпки по отношение на Косово.
Но пътят към влизането в съюза остава дълъг, а влиянието на ЕС постепенно клони към нула.
Днес за влизането в ЕС се изказват само 26 % от сърбите.
«Ако ЕС отстъпи, другите — Русия и Турция — са готови да заемат неговото място», тревожи се авторът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.ft.com/content/70c4b524-0b33-11e8-839d-41ca06376bf2

 

Тагове: ; ; ; ;