Директорът на Института за стратегическо планиране Александър Гусев коментира съобщението на пресслужбата на щаба на операцията «Непоколебима решимост» за това, че коалицията начело със САЩ е открила огън по проправителствените войски в Сирия, след като те, по техни думи, са извършили нападение над щаба на Сирийските демократични сили  (SDF).

«Ситуацията, която е налице в рамките на участието на американските въоръжени сили в Сирия, е достатъчно сложна. Честно казано, не е много ясно, какво искат да постигнат те.

Коалицията, която се оглавява от САЩ, заяви, че е нанесла удар по проправителствените войски на Асад, защото бил подложен на атака щабът на Сирийските демократични сили…

Но от друга страна САЩ говорят през цялото време, че се борят срещу ИДИЛ, срещу такива организации като «Джебхат ан-Нусра» и техните подразделения.

Тогава възниква въпрос към американския политически истаблишмънт, докога те ще използват двойни стандарти», каза той.

Гусев също потвърди, че сирийските правителствени войски воюват срещу терористите.

«Според наличните данни, в резултат на удара на американските ВВС са загинали над сто бойци от сирийските проправителственит сили.

Разбира се, това създава големи трудности в преговорния процес.

След проведения в Сочи Конгрес на сирийския национален диалог, ние стигнахме до създаването на нова Конституция за Сирийската Арабска Република.

Но САЩ правят всичко, за да нивелират резултатите от преговорите», завърши експертът.

По-рано се съобщи, че коалицията начело със САЩ е открила огън по проправителствените войски в Сирия.

По-рано се съобщи, че около стой бойци от сирийските проправителствени части загинаха при ударите на коалицията начело със САЩ, предаде телевизионният канал  ABC , позовавайки се на източник.

В нощта срещу четвъртък алиансът съобщи за «непровокирана атака» върху щаба на «Сирийските демократични сили » (SDF) от страна на проправителствените въоръжени части.

В изявлението се казва също, че коалицията е нанесла удари, «за да отрази акта на агресия по отношение на партньорите, участващи в борбата с групировката ИДИЛ».

Както сподели пред телевизионния канал американски чиновник, пожелал да остане неназован, въздушните удари и артилерийката подкрепа е трябвало да отблъснат нападението.

Според него, атаката върху щаб-квартирата на  SDF, източно от река Ефрат, е била добре координирана, в нея е участвала артилерия, а също танкове Т-54 и Т-72.

Освен това, чиновникът съобщи, че коалицията е използвала гореща телефонна линия за връзка с руските военни, за да ги уведоми за отбранителните въздушни удари в този район.

Близо 500 сирийски проправителствени бойци, подкрепяни от танкове, артилерия и минохвъргачки, нападнали щаб на СДС, където имало и американски военни съветници.

Проправителствените сили били съставени от арабски и кюрдски сили.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;