Екс-премиер на Полша: Паметта за Червената армия се унищожава, в страната се пренаписва историята

Дата на публикуване: 08 02 2018, 16:18


Масовото разрушаване на паметниците, построени за благодарност на Червената армия в Полша е резултат от пренаписването на историята на републиката, което се извършва от действащото ръководство на страната.

Това заяви бившият премиер на Полша Лешек Милер  (2001-2004 години).

«В съответствие с новата версия на историята поляците след едната окупация — немската, се оказали под друга окупация — съветска.

Червената армия, според тях, е символ на тази окупация.

За съжаление, паметта за съветските войници е жертва на тази историческа политика», каза той.

«Това е част от общата историческа политика, която трябва да доведе до това, че историята ще бъде написана наново, особено историята след Втората световна война», добави Милер.

Според него, докато подобно пренаписване на историята не вреди на рейтингите на ръководството на страната, то тази политика, според него, е изгодна само в краткосрочна перспектива.

«Рано или късно истината за трудната полска история ще пробие», уверен е политикът.

«Днес тези войници, които вървяха заедно с Червената армия в състава на полската армия на генерал Берлинг, са забравени и рядко някой припомня за тях.

А полските войници бяха единствените, освен съветските, стигнали до Берлин.

И полските знамена се развяваха в Берлин наравно със съветските.

Този факт не се разгласява в Полша, защото той е в конфликт с новата официална интерпретация, според която Втората световна война в Полша е завършила през 1989 година или дори две години след победата на ЗиС (управляващата в Полша партия «Закон и справедливост») на изборите», отбеляза той.

ЗАКОНЪТ ЗА ПАМЕТНИЦИТЕ

В края на миналата година в Полша влезе в сила обновеният закон за декомунизация, който предполага разрушаването на паметници и мемориали, символизиращи комунизма или друг тоталитарен строй.

Ролята на главен консултиращ орган, от чието мнение могат да се ръководят властите по места, е отреден в закона на Института за национална памет на републиката.

Неговите експерти считат, че пропагандиращи комунизма са около 230 паметници на Червената армия в страната.

Както информира ръководителят на представителството на Министерството на отбраната на Русия по военно-мемориалните работи в Полша Алексей Фомичев, за периода между 2014 и 2017 години в Полша са били фиксирани 20 случаи на разрушаване или значителна промяна на архитектурата на местата, посветени на паметта на съветските войници, според решенията на местните власти.

Петя Паликрушева

 


Тагове: ; ; ;