Турската войска попадна под масирания огън на сирийската артилерия.

Арабската редакция на RT и източници от мястото на бойните действия съобщиха за значителни загуби, понесени от турската армия в провинция Алепо.

От взрива по колоната с турска техника се възпламенили автоцистерните с гориво и били повредени няколко бронирани машини, загинали турски военнослужещи.

По турската колона, съпровождана от части на сирийската свободна армия, били изстреляни над 30 артилерийски снаряди и ракети от позициите около град Ал Ейс.

Твърди се, че турците се опитали да навлязат в територия, контролирана от правителствената армия, че това поставяло под заплаха стратегически важната магистрала Алепо-Дамаск.

В атаката участвали пет руски самолети.

Появилите се в небето два турски F-16 не се решили да прикрият колоната от огъня на сирийците.

Местните източници съобщават, че почти 100 бойни машини в това число 15 танка на турската армия са искали да пробият през територията, контролирана от сирийската армия, за да разположат позициите си в района Тал ел Ейс, където също воюват забранените в Русия банди на «Фронт Нусра».

 

Не за първи път Анкара се оказва замесена в доставка на тежко въоръжение за терористи от «Ал Кайда», действащи в Алепо и Идлиб.

Именно от Турция върви тяхното снабдяване, позволяващо им да разгърнат мащабни бойни действия.

В момента сирийците водят боеве с протурските терористи в района на град Ал Хадер в Южно Алепо, където се стича още правителствена войска.

По-рано съобщихме, че за трети път в последните седмици турските военни се опитват да пробият в посока юг в провинция Алепо. В Анкара изпратиха пореден конвой от 50 товарни военни машини, на които е разположена бронирана техника и строителни механизми.

Днес през граничния пункт Атареб военна колона от Турция тръгна отново към Алепо.

В момента, според твърденията на опозиционни активисти, колоната е достигнала до фронтовата линия в Тал Ал Ейс, намираща се точно срещу позициите на сирийската армия.

Прехвърлянето на военни машини се обяснява от Анкара с необходимостта от създаването на мониторингов център, който ще наблюдава спазването на режима на прекратяване на огъня в региона.

Но всъщност укрепването на турската армия в южната част на Алепо й позволява да блокира всички усилия на ВС на САР за настъпление в Идлиб и борбата с джихадистките групировки.

В същото време правителствените войски продължават операцията в южната част на провинцията.

Независимо от недостатъчните сили, частите на 12-а бригада от Републиканската армия днес прочистиха от джихадисти района Тал Мимо, намалявайки разстоянието до блокираните правителствени анклави Фуа и Кефрайя до 29 км.

 

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;