През 2016 година бившият официален представител на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд «почувствала, че нещо не е както трябва», пише журналистът Сюзан Гласер за  Politico.

Същото лято Нюланд «забила тревога» в администрацията на Обама и предупредили, че Русия «се опитва да дискредитира демократичния процес» в САЩ.

Според политика, от края на 2015 година тя знаела, че електронната поща на националния комитет на Демократическата партия била разбита.

След няколко месеца електронната поща на демократите била публикувана на «сайтовете на агентите на Русия».

«Тогава наистина ни настръхнаха косите», каза Нюланд.

Според нея, те се опитвала да подтикне Обама да предприеме «по-агресивни ответни мерки срещу хакерските атаки».

През юли 2016 година тя също била информирана за това, че бившият сътрудник от британското разузнаване Кристофър Стил е открил «връзка между действията на Русия и Доналд Тръмп».

През следващите месеци точно до «неочакваната победа» на Тръмп на изборите Нюланд неуспешно се опитвала да предизвика по-решителен отговор за «хакерските атаки на Кремъл».

Няколко дена преди инаугурацията на Тръмп заради позициите му тя напуснала Държавния департамент и понастоящем е директор на Центъра за нова американска сигурност.

Тя продължва да критикува Обама за неговото отношение към «руското дело» и да го обвинява в «недостатъчни ответни мерки», които биха могли да «предотвратят бъдещата намеса».

Частично това било обусловено от това, че американското разузнаване отлагало ответните действия.

«Оценката от страна на разузнавателната общност се появи по-късно, отколкото трябваше», отбеляза Нюланд.

Както споделя американският политик, «руската намеса» не била «толкова неочаквана», защото самата тя се убедила в това още през 2014 година, когато била подложена на «руски атаки».

По това време тя била в Киев, «трескаво се опитвала да създаде нова управляваща коалиция след революцията против проруския Виктор Янукович».

«Руснаците подслушаха телефонния разговор между Нюланд и посланика на САЩ в Украйна и публикуваха аудиозаписа с нейните недипломатични изрази, което предизвика ефекта на избухнала бомба», припомня авторът на материала.

Обама не я уволнил след този инцидент, но руснаците успели да я поставят в «неудобно положение».

Според Нюланд, след това тя осъзнала, че «Путин има намерението да използва мръсни методи от епохата на студената война срещу високопоставени американски чиновници».

Подслушването на разговора на Нюланд през 2014 година и изтичането на информацията от другите «противници на Русия» в Източна Европа «не били единствени случаи, а част от мащабното настъпление на Путин», резюмира авторът от  Politico.

Превод: Петя Паликрушева
Източник: https://www.politico.eu/article/russia-hacking-victoria-nuland-the-hairs-really-went-up-on-the-back-of-our-necks/

Тагове: ; ; ; ; ; ;