Оръжейните спонсори на Халифата

7 февруари 2018 -Нюз Фронт.

Разследването на българската журналистка Диляна Гайтанджиева и разкритията в него, относно доставките на въоръжение от Европа за терористите в Сирия, предизвика леко раздвижване извън медиите.

Неочаквано, въпреки че, разследването отдавна е представено в свободен достъп в различни медии от цял свят, органите на властта от ЕС решиха да започнат едва сега да изясняват, как така се е получило, че 33 % от цялото въоръжение и 20% боеприпаси, терористите от ИДИЛ ( *Ислямска Държава, ДАЕШ и други терористични структури забранени в Русия и редица страни) са били доставяни от свободна и демократична Европа.

 

Оръжейните спонсори на Халифата

 

33,18% оръжия и 20% боеприпаси за халифата се произвеждат в страните от Евросъюза, като най-предпочитани са произведените в Румъния и България

 

Парламентарната асмблея на Съвета на Европа предложи започването на разследване по делото за износ на оръжие под покровителството на ЦРУ от Ръмуния и България, което се е доставяло нелегално на терористите в Сирия.

Информационният портал « 19 минути»,публикува документ на асамблеята, в който се казва за началото на разследването на износа на оръжия от България и Ръмуния за периода от 2015 до 2017 година включително.

Документът предвижда извършване на специализирана проверка на България и Румъния, която да установи дали страните са изнасяли  оръжия за ДАЕШ и други терористични организации в периода между 2014 и 2017 година.  От ПАСЕ се позовават на нашумялото разследване на българската журналистка Диляна Гайтанджиева и от международен пул.

 

Разбира се, едва ли може да се разчита, че ключовите организатори и изпълнители на систематичното въоръжаване на терористи в Сирия ще понесат съществена отговорност.

Най-много ще пожужат на думу. Едва ли дори ще бъдат порицани и смъмрени, въпрвки че важното е, че истината излезе на яве.

След излизането на бял свят на ключовите публикации за това, как се използва България в схемата за нелагални доставки на оръжие, най- тъжното  и страшното е, че въпреки разкритията и осветяването на канала, доставките продължават, с помощта на Саудитска Арабия.

И разбира се, че Брюксел прекрасно разбира това, но услужливо си затваря очите заради американското » Асад трябва да си ходи».

За последствията за ЦРУ, които стоят зад организирането на цялата тази схема в Източна Европа едва ли ще се говори. Но въпреки всичко, важно е това, че благодарение на разкритията в серия материали, журналистическото разследване на Диляна Гайтанджиева успя да привлече общественото внимание към темата, въпреки че тази тема умишлено се криеше. А вниманието се оказа толкова голямо, че избирателно слепите чиновници от Брюксел от няма на къде, бяха принудени да обърнат също внимание на тази така неудобна за ЕС тема.

Истината винаги побеждава..

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...