По време на речта си в Съвета по международните отношения в САЩ на 23 януари Джо Байдън сподели, че е убеждавал президента на Украйна Петро Порошенко и тогавашния премиер Арсений Яценюк да уволни главния прокурор, който в онзи момент бил Виктор Шокин.
В противен случай, казвал Байдън, САЩ няма да предоставят на Украйна дългосрочни кредитни гаранции в размер на  $1 млрд.
«Аз казах: заминавам след шест часа, ако вашият главен прокурор не бъде уволнен дотогава, вие няма да получите пари. И този кучи син беше уволнен», заявил Байдън.
Пред две седмици изявлението на Байдън било коментирано от екс-главния прокурор Виктор Шокин.
«Този, който нарече покойната ми майка кучка, значи за този  човек няма нищо свято. Считам, че нормален човек, който има майка, не може да говори така. Това е дълбокото ми убеждение. Майката си е майка. За всеки човек тя е най-святото», заявил Шокин.
Той добавил, че изявлението на Байдън е потвърдило, че уволнението му е било под външен натиск върху ръководството на Украйна.
«Това, което прави Байдън — той фактически се намесва във вътрешните интереси на други държави, нарушавайки техния суверенитет, натрапвайки личната си воля, прикривайки се зад това, че той представлява САЩ», казал екс-главният прокурор.
Шокин потвърдил също, че неговата дъщеря, която е гражданка на САЩ, има намерение да даде на съд вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.
«Тя е пълнолетна, възрастен човек, на 40 години е, има лично мнение. Повече от всичко я порази това, че й припомниха за покойната й баба. ..Бащата си е баща, но бабата…Той я опозори, този Байдън, затова тя взе такова решение», заяви той.
News Front
Източник: https://nv.ua/ukraine/events/shokin-vs-bajden-vyskazyvanie-o-sukinom-syne-mozhet-dojti-do-suda-2450028.html

Тагове: ; ; ; ; ;