Западните медии по различен начин реагираха на гибелта на руския пилот Роман Филипов, едни го нарекоха «новия герой на Русия», а други обвиниха руската пропаганда за спекулации по темата.

«Руският пилот, свален от джихадистите, имаше героичен финал, в който той застреля двама врагове, преди да се убие с граната», пише британското издание  Daily Star в материала си под името «Героичният руски пилот извика «Това е за нашитe» и се взриви с граната», за да не попадне в плен на ИДИЛ.

В заглавието на  Daily Mail Филипов е наречен «новият герой на Русия», но в текста джихадистите, с които се би руснака и загина, са наречени «въстаници» (rebel fighters)

«Майор Филипов от Владивосток е посмъртно предложен за най-голямата награда на Кремъл — званието Герой на Русия», пишат журналистите.

Информацията е подадена от агенция ВВС  — там са използвани напълно други формулировки и ВВС се позовава на руските СМИ.

«Руските СМИ представят убития в Сирия пилот като герой, заявявайки, че той е взривил граната, за да не попадне в плен на джихадистите», се казва в материала.

Изданието NewEurope обвинява руската пропаганда в това, че тя «създава легенда» от гибелта на пилота.

Руският щурмови самолет Су-25 бе свален в сирийската провинция Идлиб на 3 февруари.

Летецът, майор Роман Филипов, се катапултира и на земята влезе в бой с терористите.

По-късно в мрежата се появи видеото с последния бой на майора.

Съдейки по видеото, той първоначално стреля, за да не попадне в плена на терористите, а след това взривява гранатата с думите «Ето ви за нашите момчета».

News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;