Терористичната организация, която по-рано бе част от «Ал Кайда», пое отговорността за сваления руски самолет в Северна Сирия.

Предполага се, че самолетът е бил унищожен с помощта на ракети от клас «земя-въздух», пише  The Washington Post.

Според изявлението на Министерството на отбраната на Русия, пилотът е успял да катапултира и е влязъл в престрелка на земята, на е «загинал по време на боя с терористите».

Според ведомството на Русия, в момента то заедно с Турция работи за връщането на тялото на летеца в Родината му.

От терористичната групировка «Хайят Тахрир аш-Шам» (по-рано «ан-Нусра») заявиха по повода, че руският самолет Су-25, който е преминавал на неголяма височина над град Саракеб, намиращ се под контрола на опозицията, е бил свален с помощта на преносим зенитно-ракетен комплекс.

Инцидентът, както счита изданието, може да доведе до ръст на напрежението между Русия и Турция, които наблюдават режима на прекратяване на огъня в провинция Идлиб в рамките на споразумението, постигнато на преговорите в Астана.

Унищожаването на самолета предизвиква въпроса, откъде имат сирийските въстаници ПЗРК, каквото оръжие те многократно искаха от чуждестранните си покровители.

САЩ, както отбелязва изданието  The Washington Post, са против подобни доставки, защото се опасяват, че ПЗРК може да попадне в ръцете на екстремисти.

Официалният представител на Държавния департамент Хезер Науерт заяви, че твърденията, че САЩ имат общо с доставката на подобни комплекси в Сирия, не отговарят на действителността. Тя опроверга информацията, че руският самолет е бил свален с помощта на американско въоръжение.

Москва обяви, че вече е унищожила 30 терористи. Без да се впуска в детайли Министерството на отбраната на Русия заяви, че за удара по терористите е било използвано «високоточно оръжие».

Използването на ПЗРК в провинция, в която присъстват турски сили, може да предизвика гнева на Русия.

В последно време Анкара и Москва стоплиха отношенията си, но през 2015 година напрежението между страните достигна максимума си, след като Турция свали руския военен самолет, припомня The Washington Post.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/world/russian-pilot-killed-after-jet-is-downed-by-syrian-rebels/2018/02/03/a91e6ec8-08fa-11e8-b48c-b07fe

Тагове: ; ; ; ; ;