Хуманитарната ситуация в КНДР се влошава в няколко аспекта във връзка с въведените от ООН санкции, заяви руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора.
«Хуманитарната ситуация се влошава в няколко аспекта. Днес почти е невъзможно да се достави хуманитарна помощ, в това число храна за страдащото севернокорейско население. Това също е една от целите на моето пристигане тук», заяви Мицегора, който говори пред журналисти след заседанието на комитета на ООН за санкциите спрямо КНДР.
Той отбеляза, че се е обърнал към комитета за Северна Корея с молба «да бъде не толкова полицай, който контролира, проверява какво трябва да се направи, но също структура, която помага на хуманитарните агенции да доставят храни», в това число лекарства и медицинско оборудване.
Посланикът представи «конкретни предложения» относно нужното да се направи за помощ на страната, «изложи ситуацията на случващото се в Северна Корея».
Мацегора подчерта, че сред медицинските проблеми в КНДР е лечението на рак при жените, а в резултат на санкциите в специализирания медицински център в Пхенян е невъзможно да се достави оборудване, затова жените умират.
На 24 януари Министерството на финансите на САЩ разшири санкциите срещу Северна Корея.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;