В студиото на „Още от деня“на БНТ  проф. Искра Баева и Методи Андреев проведоха дискусия за начина, по който да се поднесе периода на комунизма в България в учебниците по история.

Според проф. Баева и в момента периодът се изучава достатъчно плуралистично, но според Методи Андреев това далеч не е така.

Според Методи Андреев е признато, че България е единствената държава от бившия комунистически блок, където историята за периода не се изучава адекватно. Той допълни, че е ключово какъв извод ще се извади за периода на комунизма.

Проф. Искра Баева се съгласи, че периодът трябва да се представи както и с добрите му страни като икономическото състояние на България, така и с безспорно отрицателните като репресиите и липсата на свобода на словото.

Двамата се обединиха около мнението, че е важно да се изучават причините.

проф. Искра Баева: Историята е история и тя е работа на историците. Всеки интелигентен човек трябва да търси причини за станалото, а не само да осъжда.

Методи Андреев: Според мен е излишно да спорим. Всички останали държави го правят и ние също трябва. Както каза Дянко Марков, „комунизмът е религия на злото“.

Източник: БНТ

Тагове: ; ; ;