6 февруари 2018-Нюз Фронт.

Руски експерт коментира кой стои зад мощното  въоръжаване на терористи в Сирия и кои са квазисъюзниците на Русия, които пречат в борбата с тероризма.

На 3 февруари в сирийската провинция Идлиб беше свален руски самолет Су-25. Пилотът успява да катапултира, но загива на земя водейки боеве с терористите. Самовзривява се за да не попадне в ръцете на радикалите, когато разбира, че не може да се измъкне.

 

( Руският пилот Роман Филипов, който загина в Сирия)

От министерството на отбраната на Русия заявиха, че самолетът е бил свален с ПЗРК ( преносим зенитно-ракетен комплекс).

Отговорност за случилото се пое терористичната групировка » Хаят тахрир аш-Шам» ( по-рано известна като » Джебхат -ан Нусра).

Наличието на подобно въоръжение у терористите, а именно преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) свидетелства, че са въоръжавани не от някакви бедуини, а от високотехнологична структура или държава, коментира пред изданието  Sputnik Азербайджан военния политолог, доцент в катедрата по политология и социология на Руския икономически университет «Плеханов» Александър Перенджиев.

 

 

Според думите на експерта, актът с руският самолет е директна атака срещу Русия. Той отбеляза, че за лицата извършили това, главна цел е вече не сирийската армия и свалянето на президента на Сирия Башар Асад, а точно поставена задача- да водят война срещу руските въоръжени сили.

И съответно, руската страна основателно подозира САЩ, колкото и да отричат каквато й да е причастност към случилото се.

» В историята със сваляенто на Су-25 се вижда, че са действали професионалисто, а не някакви полуобучени бойци-тероористи. И смятам, че Министерството на отбраната на Русия прекрасно разбира това»,- коментира военния експерт.

 

Руският експерт отбелязва още, че мерките за сигурност от руска страна ще се увеличават и в бъдеще, но сега става ясно, че Русия освен съюзници, с които воюва срещу тероризма, има и квазисъюзници, които уж казват, че правят общо дело, а в действителност водят война срещу Русия.

Въпреки, че никой не говори открито за това, но скритата война с Русия вече тече, и фактите, подобни на трагедията със Су-25 показват, че противникът води подбор на високопрофесионални специалисти, които могат да боравят със съвременно въоръжение за унищожаването на руска техника и атака на руски бази, пояснява Александър Перенджиев.

 

» Сега, от руска страна трябва да се води не само унищожение на бойците, но е необходимо да се открият и прережат каналите им за доставка на оръжие и боеприпаси»,- подчерта Перенджиев.

Свалянето на руския самолет е отмъщението на американците за високата ефективност на Русия в провеждането на Конгреса за Национален диалог в Сирия. Това е свързано с растящата роля на Русия в този регион, и непосредствено в Сирия.

Тази показна трагична акция е извършена и за да понижи значението на резултатите, които успя да постигне Русия в Сирия.

А това вече свидетелсва, че Русия се движи по правилен път, но пътят е много трънлив, и за съжаление не може да се мине без жертви, смята експертът.

Руските военни загиват там не само за териториалната цялостност на Сирия, но и за да бъде изкоренен тероризма окончателно. А това не се вписва в плановете на други страни. И виждаме това по действията им. Разбира се, от руска страна ще се предприемат всички възможни мерки по противодействието на подобни ситуации.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;