Иран обвини САЩ в това, че те «безсрамно заплашват» Русия с помощта на ядреното оръжие, съобщава  The Guardian.
Тези обвинения на Техеран бяха отправени, след като администрацията на Тръмп публикува документ, в който се говори за планове да се разшири ядреният потенциал на Америка, за да бъдат сдържани други страни.
«Американците безсрамно заплашват Русия с ново ядрено оръжие», заяви иранският президент Хасан Роухани по време не телевизионната си реч. — Тези същите хора, които уж считат използването на оръжието за масово унищожаване за престъпление против човечеството…говорят за ново въоръжение, за да заплашват своите противници, говорят, че ще го използват срещу тях».
Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф написа в Туитър, че американската политика «приближава човечеството към унищожение».
 Русия, както отбелязва The Guardian, също счита, че този документ носи конфронтационен характер и има антируска насоченост.
Освен това, другите страни изразиха опасения, че той може да увеличи риска от грешки в отношенията между двете световни държави.
Както припомня изданието, американските въоръжени сили в центъра на новата си национална отбранителна стратегия поставиха противодействието на Русия и Китай, измествайки приоритета за борба срещу ислямистите.
Според официалните лица на САЩ, разширявайки своя ядрен потенциал с малка мощност, Америка ще успее да сдържи Русия да използва ядрено оръжие.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.theguardian.com/world/2018/feb/04/iran-us-russia-nuclear-weapons

 

Тагове: ; ; ; ; ;