САЩ са заинтересовани от «по-широки преговори» с Русия, но не могат да ги проведат поради политиката на Москва на световната арена, заяви бившият главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал в оставка Филип Бридлав, твърдейки, че руската армия «усвоява уроците».

«На нас ни трябват по-широки преговори с руските партньори, които не можем да проведем поради техните действия», каза той по време на дискусията във Вашингтон, отговаряйки на молбата да коментира зачестилите инциденти с участието на военни самолети между двете страни, в частност, в небето над Черно и Балтийско морета.

Генералът в оставка обърна внимание на това, че подобни инциденти се случват и в Сирия.

«Трябва да имаме по-сериозни възможности, за да решаваме подобни въпроси», отбеляза той.

Бридлав обвини Москва за събитията в Абхазия и Южна Осетия през 2008 година, а също припомни за присъединяването на Крим към Русия.
«Това, което те направиха в Грузия, след това го направиха в Крим значително по-добре. Те имат въоръжени сили, които усвоят уроците. Техните действия са отражение на руската политика за оказване натиск върху НАТО», каза екс-главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО.
Грузия през нощта на 8 август 2008 година обстреля от установки за залпов огън «Град» Южна Осетия, грузинските войски атакуваха републиката и разрушиха част от нейната столица Цхинвал.
Русия, защитавайки жителите на Южна Осетия, много от които имаха руско гражданство, вкара войска и след пет дена бойни действия изтласка грузинските военни от региона.
Москва на 26 август 2008 година призна суверенитета на Абхазия и Южна Осетия.
Властите в Русия нееднократно заявяват, че признаването на независимостта са двете бивши грузински автономии отразява съществуващата реалност и не подлежи на преразглеждане.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;