Страните от Западните Балкани, които претендират да влязат в ЕС, не могат да се присъединят към него, докато Словения и Хърватскя не разрешат проблемите с границата си, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

«Този проблем трябва да бъде разрешен преди влизането, в противен случай новите страни няма да влязат в ЕС. Хърватска и Словения трябва да проявят отговорност, проблемът трябва да бъде разрешен преди влизането на нови държави», заяви главата.

«На фона на този проблем около новите страни от Западните Балкани, тяхното влизане в ЕС не може да се случи, докато има спорът за границите не бъде разрешен», каза Юкер по време на речта си пред евродепутатите в Страсбург.

Според него, «не бива да се продължава да се твърди, че проблемът ще бъде разрешен след влизането».

Словения и Хърватска претендират за едни и същи територии в Пиранския залив в Адриатическо море.

През декември 2017 година влезе в сила решението на Международния арбитраж в Хага, който в края на юни реши за спорните участъци на границата на двете страни по вода и суша.

Словения получи правото на проход към международните води чрез хърватските териториални води в Адриатическо море, а също три четвърти от площта на Пиранския залив.

Хърватска не приема това решение.

Двете страни се договориха за решат спора по пътя на арбитража през 2009 година, но през 2015 Загреб излезе от него, заявявайки, че съдът се е компрометирал с разгласяването на секретна информация.

В спорната част на залива в Адриатика се занимават с традиционни дейности, по данни на премиера Андрей Планкович, около 1500 хърватски рибари с малки лодки.

От балканските страни кандидати за влизане в ЕС са Албания, Македония, Сърбия и Черна гора, при това със Сърбия от 2004 година и Черна гора от 2012 година вече вървят преговори за влизане.

Босна и Херцеговина очаква предоставянето на статуса й на кандидат от февруари 2016 година.

От Сърбия се изискват реформи в областта на законодателството, а също с бележка «спешно»- договор за нормализиране на отношенията с Косово.

ЕС разглежда възможността да приеме самопровъзгласената република като отделна държава.

News Front

Тагове: ;