Ръководителите на руските и американските спецслужби се срещнаха във Вашингтон, както съобщиха световните агенции преди броени дни. Както сподели в интервю за ВВС директорът на ЦРУ Майк Помпео, той е обсъждал с колегата си от Русия заплахата за връщането от Сирия на бойци от ИДИЛ — родени в Русия и Средна Азия.

Припомняме, че във Вашингтон тайно пристигна директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин и се срещна с главата на ЦРУ Майк Помпео. Информацията за срещата Помпео потвърди пред кореспондента на ВВС Гордън Корер.

«Тези дни се срещнах с руските си колеги», каза той.

Руският посланик в САЩ Антонов също потвърди срещата пред Канал  «Россия 1».

Заедно с Наришкин в САЩ са пристигнали ръководителят на главното управление на руския генерален щаб Игор Коробов и директорът на ФСБ Александър Бортников, съобщи вестник  Washington Post, позовавайки се на собствени източници.

Нито Помпео, нито Антонов споделиха кой е пристигнал заедно с Наришкин.

Но Наришикин и Коробов са под американски санкции.

Според американските закони те могат да бъдат на работна визита в САЩ само, ако не заплашват интересите на страната — решението за това се взема от държавния секретар, но е съгласувано с министерството на вътрешната сигурност.

Пемпео сподели пред ВВС, че ползата от визитата е в това, че той е общувал с руските си колеги за заплахата от връщането на бойците от ИДИЛ, заминали за Сирия от Русия и страните от Средна Азия.

«Това е глобален проблем, той трябва да бъде решен заедно, за да сме в състояние да предотвратим терористичните атаки, които се случиха вече през 2017», добави Помпео.

Той отбеляза, че макар САЩ и да разглеждат Русия като опонент с ядрен арсенал, независимо от това в  немалко области при борбата с тероризма и в други области, където руските и американските спецслужби могат да работят заедно «това трябва да се прави».

Помпео припомни, че президентът на Русия Путин е «казал добри неща» за американското разузнаване.

На 17 декември Путин благодари на Тръмп за информацията от ЦРУ, която помогна да бъдат задържани терористите, подготвящи взрив в Казанския събор в Сакт Петербург.

Помпео допълни:
«Руското разузнаване споделя с нас информация, която носи полза на Запада. В тази област ние можем да работим заедно, имаме общи интереси».

Според някои експерти това е рядък случай.

«Дори в най-добрия период в отношенията между двете страни не помня да се е случвало такова нещо — да пристигнат едновременно ръководителите на всички три разузнавателни служби на Русия в САЩ», каза историкът от спецслужбите Андрей Солдатов.

Washington Post цитира изказвания на бивши и действащи сътрудници от САЩ, които също отбелязват, че не си спомнят друг подобен случай.

Според Солдатов, темата за консултациите в борбата с тероризма е добър повод, но, според него, причината за срещата е символична.

«Всички канали за сътрудничество в тази област са поставени отдавна — предотвратяването на терористичния акт в Петербург е доказателство за това. Срещата по-вероятно е трябвало да символизира, че ние запазваме контактите, но сигналът на този етап не е ясен», казва Солдатов.

«Подобни неща приличат на ситуацията с айсберг, когато на повърхността е само една седма част, а шест седми са под водата», коментира срещата президентът на Международната контратерористична асоциация на Русия Йосиф Линдер.

Той отбеляза, че контактите по линия на разузнаването между Русия и САЩ не са прекъсвали дори в периодите на най-силно напрежение между страните.

«Това е част от политическото задкулисие — дори по времето на СССР секретната военна дипломация работеше. Има стара английска поговорка: спецслужбите нямат нито приятели, нито врагове, те имат само интереси.

Разузнаването е много прагматичен орган».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;