Русия неотдавна предложи да проведе на своя територия преговори между правителството на Афганистан и Талибаните.
Освен това, доколкото тя е една от немногото, които поддържат дипломатически връзки със Северна Корея, то и при решаването на този проблем няма как да се мине без Русия, пише авторът на статията.
«Към Русия се обръщат не само, защото обичат Москва, а защото разбират кой сега е главният», цитира изданието думите на руския политолог Фьодор Лукиянов.
«Ролята на Русия не напълно, но в някаква степен произтича от незаинтересоваността на САЩ», казва той.
 В същото време американските експерти, чието мнение цитира изданието, отбелязват:
«Не че нищо не може да се направи без американците, но просто американците имат значително по-голям опит и значително по-големи възможности, те полагат значително повече усилия и се считат за честни посредници, а руснаците са тук явно, за да удовлетворяват собствените си интереси», пише изданието.
«Сочи не е готов да бъде сравняван с Кеймп-Дейвид, може твърдо да се каже, че в бъдеще Путин няма да стане Нобелов лауреат», пише авторът на статията.
Според него, до пълната победа в Сирия е още далеко, болшинството от въстаниците, които все още имат сили да се борят, не са пристигнали на конгреса в Сочи.
Някои въстаници се съгласили да пристигнат, «след като им извили ръцете техните турски покровители», но направили кръгом на летището в Сочи веднага, щом видели логото на конференцията, пише изданието.
 Превод: News Front
Източник: https://www.theglobeandmail.com/news/world/russia-sees-opening-to-play-power-broker-in-middle-east-and-beyond/article

Тагове: ; ; ;