На фона на скандалите в САЩ, свързани с продължаващото разследване на американските държавни органи с цел да установят влизал ли е предизборният щаб на Доналд Тръмп «в сговор» с Русия, главата на Държавния департамент на страната Рекс Тилърсън призова Мексико «да прояви внимателност» по време на собствените си президентски избори на 1 юли, пише  Financial Times.

«Ще ви кажа само, че ни е известно, че Русия е оставила своите отпечатъци в няколко избори по целия свят, за това ни съобщават европейските ни колеги», заяви Тилърсън, който започна турне в Латинска Америка.

Той направи изявлението си на съвместната пресконференция с външните министри на Мексико и Канада.

«Ще посъветвам Мексико ето това: следете какво се случва», добави Тилърсън.

Както припомня изданието, слуховете за това, че Русия ще се опита да повлияе върху резултатите от мексиканските избори, са започнали да се разпространяват още миналия месец след като това е заявил съветникът на американския президент по въпросите за националната сигурност Херберт Макмастър по време на речта си във Вашингтон.

«Видяхме, че Москва предприема крайни стъпки, насочени към разбиване на демократичните общества и насъскване на различни групи вътре в тези общества между самите себе си.

Вече забелязахме първите признаци на нещо подобно в мексиканската предизборна кампания», заяви тогава Макмастър.

Макар и да няма никакви конкретни доказателства за каквито и да било действия от страна на Русия, под подозрение е кандидатът от левите сили и един от фаворитите в надпреварата Андрес Лопес Обрадор, отбелязва авторът на статията.

Неотдавна стана известно, че един от неговите главни съветници «работи за  Russia Today —финансираният от Москва англоезичен новинарски канал», се казва в материала.

Господин Обрадор вече получил от управляващата партия прозвището Андрес Мануелевич, което намеква за неговите «връзки с Русия».

Обрадор е обвиняван, че иска да превърне Мексико във Венецуела, се подчертава в статията.

Самият кандидат «с радост» е приел руското си прозвище и тази седмица дори се появил пред привържениците си с яке с надпис «Андрес Мануелевич-2018», пише FT.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.ft.com/content/09df2f96-0855-11e8-9650-9c0ad2d7c5b5

 

 

Тагове: ; ;