Най-новите корвети на ВМФ на Русия «Каракурт» хвърлят ръкавица на претенциите на САЩ и НАТО за морско доминиране и сериозно тревожат Запада. Това пише немското издание Bild.

В Германия обръщат внимание върху пускането на вода на втория кораб от проекта 22800 «Каракурт» в Петербург.

Корветът е продължение на проекта «Буян М» — тези кораби действат на принципа «удряш и изчезваш».

В този смисъл немският журналист обръща вниманието си върху удачното име на новите кораби в чест на неголемия, но най-смъртоносния в света паяк, още известен като «Черната вдовица».

Ако «Буян-М» е специализиран за сражения в крайбрежната зона, то «Каракурт» може да изпълнява операции в радиус 3 хиляди морски мили (над 5.5 хиляди км).

Благодарение на тактическото ударно оръжие корветът може да поразява вражеските кораби на разстояние 500 км и наземни цели на разстояние 2.5 хиляди км.

Става дума за ракетите «Калибър-НК» и «Оникс», които отдавна предизвикват на Запад сериозно безпокойство.

Габаритите на «Каракурт» са много скромни за толкова значителен арсенал и са само 65 на 10 метра при водоизместимост 800 тона.

Авторът от  Bild нарича корвета «малък, но много ефективен», а също отбелязва, че «Каракурт» въплъщава новата доктрина и философия на корабостроенето на Русия — максимално качество и ефективност при оптимални харчове.

Възможностите на «Каракуртите» масово да атакуват с «Калибри», а след това да изчезнат, са наречени от НАТО «плашещи», защото през 2022 година Русия ще има 20 кораба от такъв тип.

Западните военни се опасяват, че новите корвети съществено ще разширят радиуса на действие на Русия в далечните морски зони, с което «ще хвърлят ръкавица» на претенциите на САЩ и НАТО за доминиране в Световния океан.

Bild обръща внимание и върху това, че три «Каракурта» ще се намират постоянно в Крим — това са първите кораби на ВМФ на Русия, създадени след присъединяването на полуострова към Русия.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;