Заместник-министърът на финансите на Русия Алексей Мойсеев е предложил създаването на специални офшорни зони в страната за организирана търговия с криптовалути. Според автора на инициативата такива зони могат да бъдат Владивосток и Калининград, предаде Инвестор бг., цитирайки РИА Новости..

«По принцип обмисляме възможността да продаваме на организирани търгове (криптовалути – бел. ред.) на остров Руски и Октябърски. Но, разбира се, ние вярваме, че е необходимо да се разреши този обмен в Русия «, е посочил Мойсеев, цитиран от РИА Новости.

По-рано централната банка на Руската федерация — «Банката на Русия» се противопостави на разрешението за обмяна на криптовалута за рубли, тъй като дори при идентифицирането на крайния собственик ще се отвори възможността за легализиране на съмнителни трансакции.

На форум в Алма-Ата «Цифровата програма на деня в ерата на глобализацията» руският премиер Дмитрий Медведев от своя страна призова да се разработят общи стандарти за разпространението на криптовалути в рамките на Евразийския икономически съюз. В него влизат Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия.

Премиерът напомня, че икономиките на държавите-членки на икономическия съюз са тясно свързани и страните не трябва да бъдат заключени в националния модел.

«В противен случай всичко това ще се развие под напълно различен ъгъл и няма да изглежда напълно разбираемо и легитимно», посочва министър-председателят на Руската федерация. По думите на Медведев, без международните конвенции сферата, свързана с криптовалутите, ще изглежда «не съвсем ясна и легитимна».

Освен това, премиерът е предложил лидерите на съюза да задействат технологията блокчейн, като създадат единно електронно пространство за обмен на данни, което ще позволи да се издават унапример достоверения на гражданите на една страна на територията на друга.

СЕГА

Тагове: ; ; ; ;