При преговорите си за коалиция Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и консервативният блок на Християндемократическия и християнсоциалния съюз (ХДС/ ХСС) се договориха да засилят мерките за сигурност в страната, съобщи медийна група «Функе», цитирана от ТАСС

Ако съставят ново правителство, социалдемократите и консерваторите възнамеряват да приемат закон, по силата на който ислямистките бойци с двойно гражданство ще може да бъдат лишавани от германския си паспорт.
Преговарящите партии смятат да разширят видеонаблюдението на площади и гари, и да увеличат числеността на служителите на правосъдието с 6000 души. Според плана на ГСДП и ХДС/ ХСС в германските сили за сигурност ще бъдат назначени 7500 нови сътрудници.

Значително подкрепление се очаква и в службите за борба с киберпрестъпността.
Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха съгласие по енергетиката и селското стопанство, но все още имат спорове за здравеопазването, отбелязва Ройтерс.
Страните се надяват да се договорят бързо по въпроси като финансите, жилищното строителство и наемите.
Двата лагера са си поставили за цел до края на днешния ден да стигнат до сделка за подновяване на голямата коалицията, която управлява най-голямата икономика в Европа от 2013 г., макар че някои политици смятат, че преговорите ще продължат и утре и дори във вторник, бта

Тагове: ; ; ; ; ;