Министерството на отбраната на САЩ има намерение да назначи командващ, който ще се занимава с координиране на действията на въоръжените сили, способни да разгромят Русия или Китай по време на неядрена война, пише  The Times.

Планирането на действията на въздушните, морските и сухопътните ударни сили — това е доказателство, че в рамките на националната отбранителна стратегия САЩ се преориентират от операции за борба с тероризма към противодействие «на старите врагове от студената война».

Вицепредседателят на Обединения комитет на началник щабовете генерал Пол Селва заяви, че Русия и Китай представляват различни видове заплаха и подготовката за тях изисква различен подход.

«Всеки конфликт с Китай ще има главно морски и въздушен характер», отбелязва той.

От друга страна, според генерала, войната с Русия ще бъде главно по сушата и във въздуха.

При такъв сценарий морските сили на САЩ ще се нуждаят от приток на подкрепления в Европа.

Sukhoi Su-27

В последните години Америка похарчи трилиони долари за борба с «Ал Кайда», ИДИЛ и «Талибаните», в същото време Русия и Китай последователно натрупваха и модернизираха своите армии за господство в регионите си.

В качеството на илюстрация Селва посочва «анексията» от Русия на Крим и «подкрепата» от Москва на «въстаниците» в източна Украйна, а също създаването от Китай на изкуствени острови в Южно-Китайско море.

Освен това, двете страни влагат сериозни средства за развитието на нови ракетни системи, пише изданието.

«Между Русия, Китай и САЩ бяха и има спорни въпроси. Да се говори, че състезанието между великите държави не съществува и ние няма да се борим за място на световната икономическа арена, на политическата и дори на арената на националната сигурност — това означава фактически да си затворим очите пред реалността», заяви Селва.

На въпроса, по какъв начин Пентагонът планира да отговори на призивите в областта на сигурността, които представляват Русия и Китай, а също по какъв начин Пентагонът ще плати за тази ударна сила, отговорът ще бъде даден в националната военна стратегия, която ще види бял свят в края на тази година, отбелязва The Times.
Документът ще стане последният компонент от обновената стратегия на САЩ в областта на отбраната и сигурността при президента Тръмп, отбелязва изданието.
Що се отнася до ядрената доктрина на Пентагона, според която САЩ в рамките на 30 години имат намерение да налеят  $1 трлн за модернизация и увеличаване на американския ядрен арсенал, то тя ще бъде публикувана още тази седмица.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/us-picks-general-to-plan-for-wars-with-russia-and-china-xgxss98hh

Тагове: ; ; ;