Руското ръководство направи ответна стъпка в резултат на безумните действия на САЩ по повод безпрецедентното приближаване на войските на НАТО към границите на Русия.

Във Вашингтон изпаднаха в паника по повод активизирането на Русия в най-чувствителния за Щатите регион — Латинска Америка.

The Wall Street Journal публикува статия «Ехо от Студената война, Русия се връща в задния двор на САЩ», която звучи така:
Русия сериозно навлезе в дълбокия тил на САЩ.

Или, както казват самите американци, Русия влезе в задния двор на САЩ.

Според САЩ, ситуацията се счита за ответна стъпка на руското ръководство за американските действия по безпрецеденото приближаване на войските на НАТО към границите на Русия.

Ето какво пише The Wall Street Journal:

«Русия укрепва своите позиции около американските граници, в страните от Карибския басейн, които Москва напусна след края на Студената война. Днес тя се връща в региона с помощта на инвестиции, дипломация и военна техника».

Пример за подобно «нахлуване», според авторите на статията, е откриването на руско посолство в Гренада (а да не говорим за въвеждането на безвизов режим между страните), която американците от времето на тяхното нахлуване през 1983 година, считат за «свое джобно място».

Главата на Южното командване на ВС на САЩ адмирал Курт Тид казва:

«Москва използва оръдието «мека сила» в опита си да хвърли предизвикателство на лидерството на САЩ в Западното полукълбо».

Повече от ясно е, че американците не се вълнуват от развитието на туризма и дори от икономическите връзки.

На първо място те се безпокоят от ръста на експорта на руско оръжие в Латинска Америка, който експорт започна от нулата през 2013 година и стигна до почти 15 милиарда долара.

В последните няколко години, след визитата на Владимир Путин в редица държави от този регион, има предпоставки да се очаква още по-положителна динамика по този въпрос.

За което с огромна тревога говори държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън:

«Растящото присъствие на Русия в региона предизвиква тревога, Москва продължава да продава оръжия и военно оборудване на неприятелски режими, които не споделят нашето уважение към демократичните ценности».

Казано с една дума: Когато нещо ти драска в «задния ти двор», често се получават хемороиди.

Автор: Мустаците на Лавров

 

 

Тагове: ; ;