Полтавски военен пенсионер ликвидира украинска авиация, бомбардираща Донбас

Полтавски военен пенсионер ликвидира украинска авиация, бомбардираща Донбас62-годишният военен в оставка намери начин да попречи на незаконното участие на украинските ВВС в гражданския конфликт.

По време на активните бойни действия в източна Украйна през лятото на 2014 година полтавският пенсионер Вячеслав Жук унищожавал украинската авиация, която бомбардирала Донбас.

 

«Към сам постоянно прилиташе бойната авиация на Украйна — от летището около Миргород. Виждаше се, че самолетите излитат в пълен боен комплект, а се връщат празни. Отлично се виждаше, че тяхната посока са Луганск или Донецк.

Е, аз реших да помогна, макар и малко, за да се спасят мирните жители».

62-годишният военен в оставка намерил начин да попречи на незаконното участие на украинските ВВС в гражданския конфликт.

«През юли намерих начин да се свържа с доброволците,  които помагаха на хората от ЛДНР. Започнах да им казвам колко, кога и откъде излитат украинците. Често тези самолети започнаха да се връщат повредени или въобще да не се връщат.Един от самолетите не успя да достигне до своите и падна до Полтава»

След година СБУ успява да открие пенсионера. След разпити и издевателства в СИЗО с цел да признае вината и съучастието си за унищожаването на малоазийския «Боинг», бившият военен е осъден на 5 години строг затворнически режим.

През декември 2017 година Вячеслав Жук попада в списъка за размяна на пленници и сега се намира в Донецк на лечение.


  «Наказателните отряди на Украйна стреляха по нас по време на преместването си, стреляха през нощта. Във връзка с това се разболях, получих Паркинсон. Сега съм втора група инвалид. По никакъв начин човек на можеше да си почине през нощта в затвора — нахлуваха надзиратели и започваха обиск и бой по главата, затова се разболях, непрестанно биеха по главата».

News Front